- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Preporuka: Šta spremiti svom ljubimcu za Novu godinu?

CC0 / Rixabay / Rotvajler
Rotvajler - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Pse bi trebalo dresirati da ne traže hranu koju konzumiraju ljudi, a posebno moramo biti pažljivi kada je reč o prazničnim obrocima koji nisu pogodni za kućne ljubimce. Psa možete obradovati samo poslasticama za životinje, izjavio je za Sputnjik ruski kinolog Vladimir Golubev.
„U slučaju da pas pojede prazničnu hranu – imaće problema sa želucom. Bolje je pripremiti poslastice koje su mu korisne i pratiti ga tokom gozbe šta jede“, rekao je Golubev.
On je dodao, da se dešava da pas sam ponekad nešto uzme sa stola i pojede. Upotreba takve hrane može dovesti do problema sa varenjem, trovanja ili drugih poremećaja u ishrani psa, upozorava kinolog.

Nevidljivi otrovi

Golubev je primetio da je za psa opasna dimljena i masna hrana, salate sa majonezom, uključujući i „rusku salatu“, kao i maslinke. Pored toga, psu se ne smeju davati sendviči sa puterom i kavijarom, pečena i pržena piletina ili pačetina, crni i beli luk.
Čokolada je otrov za pse, kako crna, tako i bela čokolada, kao i bombone sa orasima i kakao. Svi ovi proizvodi sadrže teobromin (gorki alkaloid) koji je opasan za pse, jer nanosi nepovratnu štetu želucu i drugim organima.
„Može se desiti da pas dobije upalu pankreasa ili čak hepatitis. S obzirom da psi obožavaju slatkiše, morate biti pažljivi kada na sto iznosite torte i kolače, kako ih ne bi dohvatili“, upozorava Golubev.
Problem sa bubrezima kod pasa može izazvati grožđe, suvo grožđe, nar, koji sadrži velike količine tanina (sužava krvne sudove), koji mogu da naruše funkcije organa za varenje i da izazovu bolesti srca.

Zdrava ishrana za pse

Prema rečima kinologa, to što ne dajete psu hranu koju vi jedete ne znači da ga vređate. Bolje je da ranije pripremite i za njega hranu, kao što su pečene ili sušene mesne iznutrice, meso, voće ili povrće. Ovi proizvodi se mogu davati pojedinačno ili u kombinaciji.
Takođe se psu može dati povrće i voće koje nije termički obrađeno: šargarepa, krastavac, slatki krompir-batat, jabuke, oljuštene kruške i banane. Pored toga, može se kupiti hrana za pse koja je na bazi krušaka, batata, šargarepe i jabuka sa sušenim mesom.
Pas - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
DRUŠTVO
Koliko reči pas može da razume
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala