- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Ovo nema nikakvog smisla“: Virolog kritikovao plan Engleza

© AFP 2023 / LINDSEY PARNABYMaskota Fudbalskog kluba Lids pozira sa kovid propusnicom pred meč engleske Premijer lige
Maskota Fudbalskog kluba Lids pozira sa kovid propusnicom pred meč engleske Premijer lige - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Fudbaleri engleskog nižeg ranga, odnosno druge, treće i četvrte lige, neće više morati da budu testirani na virus korona, kako bi se sprečilo odlaganje utakmica zbog pozitivnih testova. „Ovo nema nikakvog smisla“, rekao je virolog Džulijan Teng.
Iz Engleska fudbalske lige (EFL) je saopšteno da testiranja neće biti obavljana na dan utakmice za 72 kluba koji učestvuju u nižem rangu engleskog fudbala.
Razlog je taj što je u poslednje vreme odloženo nekoliko utakmica na dan odigravanja, zbog čega su finansijski gubici bili još veći, kako za klubove tako i za navijače.
Testiranje na dan utakmice će se od sada raditi samo ako neki od igrača bude osećao simptome virusa korona.
„Dnevno testiranje će se nastaviti u danima kada se ne igraju utakmice kod klubova koji su u 'crvenim protokolima', koji su naša najbolja zaštita protiv širenja virusa korona u fudbalskom svetu“, izjavio je portparol EFL-a.
Stručnjaci su kritikovali ovakvu odluku i naveli da će novi sistem možda smanjiti odlaganje jedne utakmice, ali značajno povećati rizik od širenja korone unutar timova zbog čega će potencijalno biti odloženo još više utakmica.

„Ovo nema nikakvog smisla“, rekao je doktor Džulijan Teng, virolog Univerziteta u Lesteru.

„Ako vam je cilj da sprečite širenje među igračima i protivnicima, onda manje testova ne pomaže puno u tome. Možda to pomogne navijačima da uživaju u utakmici, ali to povećava šanse da se odloži naredni meč“, dodao je on.
Jedan od glavnih razloga ovakve odluke bio je slučaj Blekburna, čiji navijači su prevalili put od 180 kilometara kao bi gledali utakmicu protiv Hala, ali onda samo dva sata pred meč saznali da je isti otkazan.
Tokom čuvenog Boksing deja odigrano je samo devet od 32 utakmice treće i četvrte lige Engleske, a situacija nije bila ništa bolja ni u drugom rangu takmičenja Čempionšipu, gde su odigrana samo dva meča, ali ova pravila još ne važe za Premijer ligu.
Britanski mediji navode da će medicinsko osoblje i dalje pregledati igrače, ali da će testovi biti rađeni samo ako neko ima simptome kovida-19.
Ne mislim da je ovo dobra ideja. Možda spasite jednu utakmicu, ali onda morate da otkažete narede dve. Nema smisla. Omikron se širi i ako možda izbegnete štetu kod jedne utakmice, naredne nedelje se povećavaju šanse da vas šteta sustigne“, podvukao je doktor Teng.
Ovakve promene bi mogle da se dogode i u Premijer ligi, najvišem rangu takmičenja, čiji su igrači testirani ponekad i čak devet puta nedeljno.
Na nedavnom sastanku premijerligaških deoničara 14. decembra dogovoreno je da se broj testiranja poveća tokom svih dana, osim onih kada treninga nema.
Fudbaleri koji nastupaju u PL rade PCR test dan pred utakmicu, a čekanje tih rezultata već je dovelo do nekih odlaganja mečeva neposredno pred početak.
Ipak, pišu mediji, trenutno nije planirana promena protokola, ali ništa nije isključeno.
Menadžer Liverpula Jirgen Klop - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
SPORT
„Hevi metal“ Nemac zavodi red u Engleskoj: „Znate, imali ste 13 pozitivnih na koronu...“
Mamadi Dumbuja - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
SPORT
Bivši legionar i vođa hunte žestoko zapretio: „U smrt kao i vojnici – ili trofej ili pare!“ /foto/
Trener Srbije Mladen Krstajić na meču s Kostarikom - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
SPORT
„Sramno i smešno“: Mediji napali Srbina u Izraelu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala