- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska optužuje: Brisel delimično odgovoran za visoke cene gasa u Evropi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Evropska unija snosi deo odgovornosti za visoke cene gasa i struje u Evropi, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

„Rusija i Brisel su odgovorni za veoma visoke cene energenata i gasa“, rekao je Moravjecki za televiziju „TVN24“.

Premijer je pomenuo gasovod „Severni tok 2“ u kontekstu elementa „gasne ucene“ i tražio od Brisela da „odgovori“ na nju.
„Mi u Evropi, u čitavoj EU, moramo jasno da odgovorimo na takvu ucenu. Moramo da odgovorimo odlučnom politikom u kratkoročnoj perspektivi, kao i razvojem gasne i energetske infrastrukture, dugoročno posmatrano“, ocenio je on.
Moskva je više puta pozivala da se prekine sa politizacijom situacije, podsećajući da je projekat „Severni tok 2“ koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju.
Podsetimo, prema podacima sa londonske berze ICE, cena gasa u Evropi prvi put u istoriji dostigla je 21. decembra čak 2.150 dolara za hiljadu kubnih metara.
Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a zatim je na berzi 6. oktobra zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Zatim je usledio pad – cene su se manjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Međutim, od 12. novembra ponovo je počeo nagli rast. Za pet trgovačkih dana procenjena cena je skočila za 25 odsto i premašila 1.120 dolara 18. novembra. Povod za novi skok je bila vest o obustavljanju sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“.
Gasna kompresorska stanica u Ajslebenu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
EKONOMIJA
Prvi put od početka decembra cena gasa ispod 1.000 dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala