- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokić manu pretvorio u vrlinu – porede ga sa „lošim momkom“ 80-ih /video/

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, pravi je primer sportiste koji je, uprkos mnogobrojnim vrlinama, svestan svojih mana i kroz karijeru je uspeo da iste te slabosti pretvori u vrline. Da, radi se o odbrani u kojoj je Jokić bio jedan od najslabijih igrača u NBA, a sada je jedan od boljih na svojoj poziciji.
Jokić nije košarkaš koji će udarati dve-tri blokade po utakmici i na taj način štiti sopstveni obruč, ali zato ima jako brze ruke, popravio je kretnju i sada se odbrana Denvera ne može zamisliti bez njega.
Iako mu, kako smo napisali, blokade nisu jača strana, Jokić je u godini za nama udario čak tri „rampe“ koje su Nagetsima donele pobedu – protiv Nju Orleansa, Hjustona i pre neku noć protiv Golden Stejta.
Kod blokade je anticipacija najvažnija, a uz to jako je bitno pozicioniranje, a tu je srpski košarkaš verovatno najbolji na svetu. Fenomenalno se kreće, zna da bude na pravom mestu u pravo vreme, kako u napadu, tako i u odbrani.
Jokićev napredak u odbrani ne bi trebalo da bude zapostavljen. Neverovatno je šta je uradio na tom delu igre. Pre nekoliko godina bilo je pošteno reći da mu je taj segment igre slabost. Ali, ne više, čak ni blizu nije tako. Jokić napreduje svake godine i trenutno je sjajan defanzivac“, napisao je ugledni novinar Kevin O'Konor.
Kada je Majkl Meloun, trener Denvera, pre nekoliko godina rekao da Nikola zaslužuje da bude u najboljoj defanzivnoj petorci, većina se smejala na to, ali šef struke Nagetsa nije se šalio.
A, možda najbolje o svemu govore reči Drejmonda Grina – košarkaša Golden Stejta koji će, kada završi karijeru, biti upamćen kao jedan od najboljih defanzivaca svih vremena.
„Kritikovao sam Jokićevu odbranu. Rekao sam, ako Denver hoće stvarno da bude dobar tim, onda je on kičma te odbrane, mora da bude dobar u defanzivi. Pokazao sam mu četiri klipa. Kako ne rotira dobro kao nisko postavljen igrač, kako se ne kreće. Četiri klipa gde sam bio veoma kritičan prema njemu“, ispričao je Grin bišem kolegi Metu Barnsu.
Sezonu posle toga, nakon što je Grin kritikovao srpskog asa, Jokić je na utakmici Nagetsa i Voriorsa prišao iskusnom košarkašu i rekao mu da je gledao njegov segment na televiziji i da je u pravu.
„Na to sam mu rekao – sada si sto odsto bolji. Gledao sam te ove godine i bolji si stoprocentno“, zaključio je Grin.
Ovo samo pokazuje koliko Jokić nema ego nabeđene zvezde, kao što bi mogao da ima jer je aktuelni MVP, i kako je Grinov savet shvatio kao prijateljski.
Takođe, poslednji u nizu koji su pohvalili Jokića za napredak u odbrani su čuveni trener Sten van Gandi, danas analitičar na televiziji, i legenda svetske košarke Ajzea Tomas.
„Ne postoji nešto što Jokić ne radi. Dodavanja, koja ne mogu da se zaustave. Morate da dobro da ga pazite jer on prvo gleda da li ima neko slobodan da mu doda, ako nema, daće koš preko vas. Majkl Meloun je rekao da je Jokić zreo za najbolju defanzivnu petorku, mislim da je malo preterao, ali je dosta napredovao u odbrani“, rekao je Van Gandi, a Tomas se nadovezao:
Možda nije najbolji defanzivac po onome kako ih poredimo, po statistici, ali je sjajan defanzivac, sjajan je centar, kao i Bil Lambir što je bio. Nije bio dobar bloker, ali vas je uvek terao da uzimate teške šuteve i čuvao dobro i uvek osigura skok. Jokić vas tera isto to i odličan je na skoku“.
Bil Lembir bio je srce odbrane „Bed bojsa“, ekipe koja je krajem 80-ih osvojila dve titule šampiona NBA, a Ajzea Tomas pravi lider i neko ko je najzaslužniji za titule u Detroitu.
„Jokić ih 'nosi'. Igraju bez pola tima. Drugi najbolji igrač mu je Ostin Rivers, a i dalje su na 50%. To je MVP“, zaključio je Van Gandi.
I, to je tako.
Jokića uporedili sa čovekom zbog koga su zabranjena zakucavanja u košarci /video/
Kako je Jokić obasipan kritikama doveo igru do savršenstva – kriv je Amerikanac /video/
„O ovome je pričao Jokić“: Amerika nikada neće imati ono što ima Beograd /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala