- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nemci proglasili grad u Republici Srpskoj za najbolje svetsko mesto za život u penziji

Trebinje - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Nemački magazin „Fokus“ proglasio je Trebinje za najbolje mesto na svetu za život posle odlaska u penziju.
„Fokus" je rang listu napravio poređenjem 575 gradova na svetu, a kao kriterijume je, između ostalog, uzeo bezbednosnu situaciju i kvalitet zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji žive u tim mestima.
Osim ovoga, prilikom izbora za najbolje mesto za život posle penzionisanja uzeti su u obzir i prosečna kirija i troškovi života u poređenju sa Berlinom, zatim dobra klima, kvalitet vazduha, kao i koliko brzo i bez stresa može da se prođe kroz grad automobilom ili javnim prevozom.
Od ukupno 100, Trebinje je osvojilo 81,9 bodova. Prilikom ocenjivanja najviše bodova je ostvareno na ime stanarina, troškova života i zdravstvene zaštite. Svaka zemlja se na listi pojavljuje samo jednom sa svojim najboljim gradom.
Trebinje je najviše bodova dobilo u tri kategorije, prijatan transportni sistem, niska stopa kriminala i indeks zagađenosti, koji pokriva čistoću i kvalitet vazduha.
Klima je mediteranska, mesečni troškovi su oko 70 odsto manji nego u Berlinu. Nešto lošije ocene Trebinje je imalo samo u zdravstvenom sistemu koji je ispod proseka u globalnom poređenju.
Trebinje - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Trebinje
Ove godine Trebinje je napredovalo za 1,1 bod.
Nemački magazin piše da se Trebinje nalazi na najjužnijem delu BiH i blizu mora, te da je najmanje mesto koje se našlo na ovoj listi.
Nemci ističu da je grad istorijski zanimljiv, sa katoličkom katedralom, srpskim pravoslavnim manastirom i džamijom koje ilustruju različitosti.
Među deset najboljih mesta za „zlatno doba“, nakon Trebinja, svrstani su Antalija u Turskoj, Mangalore u Indiji, Ćingdao u Kini, Kuenka u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu, Koimbra u Portugalu, Veliki Trnovo u Bugarskoj, Temišvar u Rumuniji i Osijek u Hrvatskoj, piše „Politika“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala