- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koliko dugo kafa može da nas drži budnim

CC0 / Pixabay/Engin_Akyurt / Kafa, ratluk i voda
Kafa, ratluk i voda - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Kafa se u celom svetu smatra za napitak koji održava ljude budnim, a nauka je dala odgovor na pitanje i koliko dugo traje taj efekat.
Kofein se veoma brzo apsorbuje i distribuira u telu kada se popije kafa, a to uključuje i mozak, zahvaljujući kome ljude drži budnim, navodi Hjustonska metodistička medicinska akademija.
Kafa blokira receptore za spavanje u mozgu, poznate kao adenozinski receptori. Adenozin ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u telu, među kojima je i regulacija spavanja i ciklusa budnosti.
Nivo adenozina u mozgu varira, kada je nizak, ljudi su potpuno budni, a kada raste, to nas čini pospanim.
„Posle nekoliko sati budnosti, nivo adenozina raste do tačke kada nas čini pospanim. Nivo adenozina je okidač za odlazak u krevet, a njegov ciklus pada i rasta ponavlja se svakog dana“, navode iz Hjustonske metodističke medicinske akademije.
Kofein, međutim, ima potpuno suprotno dejstvo i pošto blokira adenozinske receptore, sprečava efekat pospanosti kada adenozin raste. Međutim, dejstvo kofeina je vremenski ograničeno na između četiri i šest sati, navode stručnjaci.
Oni upozoravaju da ispijanje kafe šest sati pre odlaska u krevet može da utiče na spavanje i odmor, čak i ako se efekti kofeina ne primećuju.
Međutim, dužina uticaja popijene kafe neće kod svakog biti ista, ističu iz Hjustonske metodističke medicinske akademije, pošto zavisi od koncentracije kofeina u napitku, koliko ga već ima u organizmu i koliko je organizam efikasan u metabolizmu kofeina, prenosi Sputnjik Mundo.
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
DRUŠTVO
Šta se dešava sa jetrom onih koji piju mnogo kafe
Zeleni čaj - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
DRUŠTVO
Šta se dešava u telu kada se jutarnja kafa zameni zelenim čajem?
Domaća kafa - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
DRUŠTVO
Koliko šoljica kafe dnevno je blagotvorno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala