- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Paraliza kijevskih vlasti ugrožava energetsku bezbednost Ukrajine, ne Rusija

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Energetsku bezbednost Ukrajine ne ugrožava Rusija, već apsolutna disfunkcija državnog sistema, kao i paraliza aktuelnih organa vlasti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je ukazala na odsustvo odgovarajuće reakcije Bele kuće i američkog Stejt departmenta na situaciju kada je „energetska bezbednost Ukrajine u opasnosti“.

„Malo šta tako brine Zapad i posebno SAD kao energetska bezbednost Ukrajine. Čekamo bez daha kada će se partneri, kako umeju, izjasniti o dve omiljene teme. A dok ćute reći ću da ukrajinsku energetsku bezbednost ne ugrožava Rusija, a čak više ni korupcija u Ukrajini. Nju ugrožava apsolutna disfunkcija državnog sistema i paraliza organa vlasti, koji su izazvani diktaturom Majdana. Glavni uzrok svih nevolja je to što zapadni pokrovitelji uništavaju nacionalne interese Ukrajine u ime sopstvenih ciljeva i zadataka“, naglasila je Zaharova.

Diplomata je napomenula da je Moskva pouzdani dobavljač energenata na evropskom i svetskom tržištu, što je, kako kaže, „dokazano decenijama obostrano korisnog partnerstva“.
„Ako negde i treba tražiti probleme u energetskom sektoru, to očigledno nije na našoj strani. Šta je preostalo jadnim kijevskim političarima, čime još da se zarade politički poeni i traži milostinja? Samo beskrajnim provokacijama. Što i čine“, zaključila je portparolka.
Ranije je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom saopštio da se Ukrajina suočila sa istorijski niskim rezervama gaza koje su za 10 milijardi kubnih metara manje u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno je napomenuo da je „Gasprom“ u potpunosti ispunio svoje ugovorne obaveze za tranzit gasa preko Ukrajine.
Podsetimo, tokom jeseni je upozoravano da Ukrajina ima velikih problema sa deficitom energenata koji su potrebni, između ostalog, za proizvodnju struje. Jedan od razloga za to je situacija sa naglim porastom cena gasa, kao i nedostatak uglja.
Utovar uglja u vagone u rudniku Bačatski - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
Velika energetska kriza u Ukrajini - isključeno 90 odsto kapaciteta termoelektrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala