- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Najlepša novogodišnja tradicija – Četiri skakaonice

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaKamil Stoh, poljski ski skakač
Kamil Stoh, poljski ski skakač - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Turneja Četiri skakaonice jedna je od simbola početka nove godine. Prvi januar, 14 časova, a na televiziji Garmiš Partenkirhen i najbolji ski skakači sveta u borbi za najprestižniji trofej u svetu zimskog sporta. To je tradicija na stotine miliona ljudi širom sveta, pa tako i velikog broja Srba.
Naravno, pre Garmiša sledi takmičenje u Obresdorfu koje je počelo u utorak 28. novembra kada su na programu bile kvalifikacije.
I, na borilištu ništa novo. Trenutna sezona protiče u dominaciji dvojice ski skakača – Karla Gajgera (Nemačka) i Rjoju Kobajaši (Japan).
Nemac i Japanac najbolji su u ove sezone u poretku Svetskog kupa i u kvalifikacijama su to samo potvrdili.
Istina, Gajger je dosta dominantniji, ima čak 100 bodova više od Kobajašija, ali u kvalifikacijama je Japanac bio bolji ostvarivši čak pet bodova prednosti.

Kvalifikacije, Obresdorf:

1.
Rjoju Kobajaši (Japan) – 129 metara, 149,3 bodova;
2.
Karl Gajger (Nemačka) – 127,5, 144,9;
3.
Johan Andre Forfang (Norveška) – 132, 144,5;
Halvor Egner Granerud (Norveška) – 126,5, 144,5;
4.
Kilija Pejer (Švajcarska) – 130,5, 143,8;
5.
Majkl Ajzenbihler (Nemačka) – 132, 140,1;
6.
Štefan Kraft (Austrija) – 129,5, 139,3;
7.
Jan Herl (Austrija) – 128, 137,7;
8.
Severin Frojd (Nemačka) – 126, 137,6;
9.
Daniel Andre-Tande (Norveška) – 124, 136,9;
U kvalifikacijama nije bilo mnogo iznenađenje, čelne pozicije zauzeli su uglavnom skakači koji i u Svetskom kupu vode glavnu reč, te nas očekuje jako uzbudljiva Turneja.
Četiri skakionice imaju posebno mesto u srcima mnogih navijača, to je verovatno jedna od najlepših tradicija mnogih porodica, tradicija koja se neguje.
Mnogo je primera gde se porodice, nakon što su roditelji „izveli decu u svet“, okupljaju posebno oko Nove godine kako bi se ispratili ski skokovi u Obersdorfu, Garmiš Partenkirhenu, Insbruku i Bišoshofenu.
Generacije su odrastale uz Matija Nikenana, Primoža Ulagu, Ditera Toma, a kasnije i uz Jane Ahonena, Martina Šmita, Adama Mališa...
Nove generacije odrastale su uz Gregora Šlirencauera, Simona Amana, Tomasa Morgenšterna i mnoge druge, a utisak je da danas nema tako jakih ličnosti za koje bi se deca vezala.
Ipak, tradicija je tradicija, ma kô skakao pravi ljubitelji ispratiće Četiri skakaonice.

Raspored:

Obersdorf – 29. decembar (16.00)
Garmiš Partenkirhen – 1. januar (14.00)
Insbruk – 4. januar (13.30)
Bišoshofen – 6. januar (17.30)
Jedan od favorita je i Slovenac Anže Lanišek, trenutno četvrtoplasirani u poretku Svetskog kupa, a šansu će tražiti Timi Zajc i Cene Prevc, dok Peter, najstariji od braće Prevc, već godinama nije na vrhunskom nivou i teško je očekivati da će se umešati u borbu za vrh.
Naravno nikako se ne sme zaboraviti Kamil Stoh, aktuelni šampion koji je čak tri puta u karijeri bio najbolji na Četiri skakionice.
Ipak, Stoh je trenutno jedanaesti u generalnom plasmanu Svetskog kupa i videćemo da li je dobro natempirao formu. Svima je cilj da budu dobri tokom Turneje, ali ne i na vrhuncu, pošto je 2022. olimpijska godina.
Četiri skakaonice jesu velika tradicija, ali Olimpijske igre su u ski skokovima vrhunac i u Pekingu će svi pokušati da budu na najboljem mogućem nivou.
Ali, o tom potom, prvo je red da se isprati Turneja koja se nadamo da će opravdati očekivanja.
Stoh treći put u karijeri osvojio Četiri skakaonice! /video/
Kubacki rekordom pokorio Garmiš-Partenkirhen!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala