- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija razmišlja da napravi tenk na točkovima za Afriku i Bliski istok

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLaki plutajući tenk „Sprut-SDM1“
Laki plutajući tenk „Sprut-SDM1“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Ruska korporacija „Rosteh“ razmatra da napravi novi tenk na točkovima koji će biti tražen u Africi i na Bliskom istoku, saopštio je Sputnjiku industrijski direktor kompleksa za naoružanje korporacije Bekhan Ozdojev.

„Razmatra se takva mogućnost. Postoji ideja da se borbeni deo tenka 'Sprut SDM1' postavi na bazu na točkovima koja će najverovatnije biti amfibijska“, rekao je Ozdojev.

Kako kaže, pitanje izbora konkretne baze još je otvoreno, ali postoji nekoliko potencijalno odgovarajućih šasija.
„Izbor zavisi od kupca i zadataka koje namerava da rešava, koristeći tu tehniku“, precizira Ozdojev.
Vozilo će imati vatrenu moć glavnog tenka, ali će ga nadmašiti po manevarskim sposobnostima i brzini. Kada je reč o zaštiti i sposobnosti kretanja, zaostajaće za njim zbog šasije sa točkovima.
Prema rečima Ozdojeva, tenk „Sprut“ na točkovima će prvenstveno biti izvozni proizvod, a tržište će najverovatnije biti bliskoistočne i afričke zemlje.
Kako kaže, manja je verovatnoća da će se taj tenk koristiti u Oružanim snagama Rusije, jer se u Rusiji tradicionalno daje prioritet guseničarima, što je diktirano geografijom.
Prilikom kretanja po tvrdom, ravnom i suvom terenu, tenk na točkovima ima prednost u pogledu rezerve mogućnosti kretanja i brzine, ali kada je reč o bespuću, planinama, šumama, močvarama – potreban je tenk na gusenicama.
Prema sklopu i delovima, kao i po motorno-transmisionom odeljku, „Sprut-SDM1“ je jednak borbenom pešadijskom vozilu BMP-3 i desantnom borbenom vozilu BMD-4M. Dizel motor UTD-29 od 500 konjskih snaga razvija snagu potrebnu za pokretanje borbenog vozila od 18 tona sa posadom od troje ljudi, do 70 kilometara na čas na kopnu i do deset kilometara na čas na vodi.
Laki plutajući tenk „Sprut-SDM1“ - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
U Crnom moru testiran amfibijski tenk /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala