- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pravi rat bilbordima u Bosni tokom praznika: Kojim muslimanima smetaju jelka i Deda Mraz

CC0 / Pixabay / Deda Mraz
Deda Mraz - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Pravi rat bilbordima sa simbolima Nove godine, jelkom i Deda Mrazom, odvija se, za sada, u dvema opštinama u Bosni i Hercegovini Zenici u Bužimu, u kojima živi većinsko muslimansko stanovništvo.
Nakon što su se u Zenici pojavili reklamni bilbordi na kojima je pisalo da „Jelka, Deda Mraz i Nova godina nisu deo tradicije islama i Bošnjaka“, a koji su kasnije prefarbani, oglasili su se iz Naše stranke u ovom gradu.
Oni čestitaju, kako kažu, odlučnim građanima na buntu i ističu da je ovo veliko „ne“ podelama.

„Ne oduzimajući pravo bilo kome na mišljenje i zakupljivanje ne baš jeftinih bilborda, mi u Našoj stranci imamo poruku: Jelka, Deda Mraz i Nova godina jesu i ostaće tradicija građana Zenice! Baš kao što su to Bajram, ramazan, Prvi maj, božići, Uskrs i Vaskrs te brojni drugi praznici koji su Zeničanima i Zeničankama uvek služili da se što više zbliže jedni s drugima, a ne da se jedni od drugih distanciraju“, naveli su iz Naše stranke.

Poručili su da će narod koji je sebe nepovratno ugradio u Zenicu, slaviti u njoj šta on želi a ne šta mu neko kaže da sme ili ne sme.
„Kao i dosad, sve osim podela“, poručili su iz Naše stranke.
Bilbord u Zenici je osvanuo nakon što je sličan u Bužimu uklonjen, a na kojem je pisalo „Srećan Božić i Nova godina“.
Inicijator uklanjanja bilborda u Bužimu je bila Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića doživljavajući novogodišnje poruke kao provokaciju.
Bilbordom u Bužimu na kojem je pisalo „Srećan Božić i Nova godina“, praznike su čestitali premijer USK Mustafa Ružnić i predsedavajući skupštine Rasim Halkić.
Čestitka se, međutim, nije dugo zadržala na bilbordu, zbog nezadovoljstva bužimske SDA, koji su je doživeli kao provokaciju, jer se, kažu, prvi put pojavila u Bužimu. Iz SDA Bužima su saopštili da je je to čisto bošnjačka sredina uz zahtev da se bilbord ukloni hitno o trošku nalogodavca.
Uz zahtev da nadležni, koji su inicirali postavljanje ovog bilborda, upute izvinjenje stanovnicima Bužima, iz Opštinskog odbora SDA su poručila da, kako kažu, „ovakva praksa više nikad ne može i ne sme biti ponovljena“.
„Jer, ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice”, navodi se u saopštenju.
Oba slučaja izazvala su oštra reagovanja za i protiv bilborda, preneo je Tanjug.
U Bužimu i Zenici živi većinsko muslimansko stanovništvo. Muslimani imaju svoju Hidžretsku novu godinu i za njih su simboli poput Jelke i Deda Mraza neprihvatljivi.
Deda Mraz, jelka i vatromet - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
REGION
Uništen plakat u BiH na kojem je pisalo da jelka i Nova godina nisu deo islama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala