- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Omiljena destinacija srpske radne snage ulazi u 2022. s brojnim poskupljenjima - od hrane do kirija

CC0 / Pixabay / Kobasice
Kobasice - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Naredna godina počeće u Austriji novim poskupljenjima, pre svega energenata. Tako će struja od januara na istoku zemlje biti skuplja za oko 12 evra mesečno. Takođe će poskupeti mleko, kobasice i druge namirnice.
„U januaru i februaru ćemo sigurno videti rast inflacije od pet odsto. Inflacija će nakon ove godine sa 2,8 odsto u godišnjem proseku 2022. narasti na 3,3 odsto“, ocenjuje ekspert ekonomskog instituta „Vifo“ Jozef Baumgartner.
On ukazuje da će energenti, to jest struja i gas, do 2023. podsticati inflaciju. Takođe i gorivo će biti skuplje zbog uvođenja CO2-poreza, tako da će cene svih vrsta goriva biti više za 10 centi po litru.
Od početka godine se PDV u ugostiteljstvu i hotelijerstvu vraća na normalni nivo u proseku od 13 odsto, sa aktuelnih pet procenata.
Naime, zbog korone je ovom sektoru bio smanjen PDV kao mera pomoći za opstanak, a vraćanje PDV-a na stari nivo uticaće na povećanje inflacije za 0,4 odsto.
I namirnice će poskupeti u proseku za 2,8 odsto, prognozira Baumgartner. Tako će poskupeti hleb, ali i mleko, i kobasice.
Kod mleka poskupljenje bi moglo biti i do 10 centi po litru.
Međutim, poskupljenja se očekuju i kod elektronskih proizvoda i nameštaja, jer će i 2022. biti prisutni problemi sa isporukom i većim troškovima transporta.
Isto tako i kirije u Austriji će nastaviti da rastu.
Kod novih ugovora stanodavci dobijaju mogućnost da mesečno prilagođavaju kiriju stopi inflacije. Kod starih zgrada najavljeno je povećanje kirija za pet odsto na početku godine, a od aprila za 5,7 odsto.
Od iduće godine poskupljuje i pretplata za javni servis za osam odsto, što je više za 18,59 evra godišnje, preneo je Telegraf biznis.
Tržište nekretnina - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
EKONOMIJA
Kupovina stana ili kuće 2022. - tri faktora su ključna
Kredit – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
EKONOMIJA
Svet neočekivano diže kamate, sledi poskupljenje kredita
Dolar - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
EKONOMIJA
Odluke velikih centralnih banaka pritisle dolar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala