- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Može li Nemačka okrenuti leđa Zapadu

© AFP 2023 / Christof StachePosetiteli v zdanii Reйhstaga v Berline, Germaniя. Arhivnoe foto
Posetiteli v zdanii Reйhstaga v Berline, Germaniя. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Uprkos promeni vlasti, zvanični Berlin ne želi da podlegne uticaju SAD i drugih državama po pitanju blokade "Severnog toka 2", piše "Njujork tajms".
Po mišljenju autorke Melise Edi, novi kancelar Olaf Šolc je iznenadio mnoge, zauzevši isti stav kao i njegova prethodnica Angela Merkel koja je podržavala ruski projekat, nazvavši ga komercijalnim i od izuzetnog značaja za razvoj nemačke industrije. Ipak, kako se navodi u tekstu, gasovod će se suočiti sa izvesnim preprekama dok ne proradi.
"U vladi Šolca nije sve jednostavno. Lideri Zelenih izlaze sa saopštenjima o podršci evropskih i američkih zahteva da Nemačka iskoristi cevovod kao instrument pritiska na predsednika Rusije Vladimira Putina", navela je Edijeva.
Ona je podsetila da bi zamrzavanje "Severnog toka 2" moglo da oslabiti pozicije Nemačke – najmoćnije države u Evropi, kao i ekonomske investicije u Ukrajini koje se procenjuju, prema informacijama "Njujork tajmsa", na 49 milijardi dolara.
Novinarka je sigurna da SAD aktivno vrše pritisak na projekat i da temu ruskog gasa u Evropi koriste za unutrašnje igre.
Vašingtonski kritičari, na čelu sa republikanskim senatorom iz Teksasa Tedom Kruzom, više puta su pokušavali da kazne kompanije koje učestvuju u ovom projektu kako bi sprečile puštanje cevovoda u rad. Senat je najavio da će u januaru biti održano glasanje o sankcijama "Severnom toku 2".
Edijeva se osvrnula na reči predsednika Federacije nemačkih privrednika Zigfrida Rusvurma koji je pozvao novu vladu da ne meša ekonomiju i politiku, dodavši da je Rusija počela da isporučuje gas Nemačkoj za vreme Hladnog rata, kada su se dve države nalazile na različitim stranama gvozdene zavese.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
RUSIJA
„Severni tok 2“ se ne može zaustaviti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala