- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Kosovo može da ugrozi celu Evropu“: Dramatično upozorenje iz Brisela

© Wikipedia / Radosav Stojanović/Javno vlasništvoTermoelektrana Kosovo A u Obiliću na Kosovu i Metohiji
Termoelektrana Kosovo A u Obiliću na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Velika potražnja za električnom energijom na Kosovu i Metohiji mogla bi da ugrozi snabdevanje strujom širom Evrope, upozorila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema sa sedištem u Briselu.
Operatori prenosnog sistema u regionalnoj grupi za kontinentalnu Evropu pozvali su Operatera prenosnog sistema na Kosmetu ( KOSTT), da održi svoj sistem električne energije u ravnoteži, što je njihova ugovorna obaveza, prenosi Rojters.

Uvoz struje na Kosmetu ugrožava i druge zemlje Evrope

Zemlje širom Evrope, kako navode, suočavaju se sa rastućim cenama gasa i struje delimično zbog porasta potražnje usred ekonomskog oporavka zemalja od pandemije. Ovo je posebno izraženo na Kosovu i Metohiji, gde je došlo do smanjene proizvodnje struje zbog tehničkih kvarova u sred zimske sezone. Sve to, kako navode, primorava da se uvozi više struje nego što je uobičajeno na teritoriji Kosova i Metohije.
Navode primer preduzetnika Dželjalja Gašija koji razmišlja o zatvaranju svoje pekare u Prištini jer ne uspeva da pokrije troškove goriva za generator.
„Obično plaćam oko 300 evra račun za struju, ali sada trošim 100-110 evra dnevno da kupim gorivo za agregat“, rekao je Gaši u čijoj pekari radi 10 radnika.
Mnoga preduzeća i domaćinstva na Kosovu nabavila su prenosive generatore električne energije otkako su počele restrikcije struje.
Rojters navodi i da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti govorio o drastičnom porastu cena struje, a navode i da građani na Kosmetu plaćaju najjeftiniju struju u Evropi jer su tarife za domaćinstva u velikoj meri subvencionisane.
Većina energije na Kosmetu proizvodi se u dve termoelektrane na ugalj, izvan Prištine, i obično se uvozi od 10 do 15 odsto energije koja se troši u južnoj srpskoj pokrajini, ali tokom ove krize uvoz je skočio na 40 odsto.
„Kao rezultat toga, za Kosovo i Metohiju uvozi se energija koja nije bila planirana na tržištima, pa bi ta povećana tražnja mogla da ugrozi snabdevanje strujom širom Evrope“, navodi Rojters.
U tekstu se podseća i da elektrane na Kosmetu rade na lignit, meki ugalj koji proizvodi posebno toksično zagađenje prilikom sagorevanja, a zvanični podaci pokazuju da su na Kosmetu pete najveće svetske rezerve lignita, između 12 i 14 milijardi tona, prenosi Kosovo onlajn.

Pomoć iz Albanije

Albanska vlada obezbediće za Kosovo i Metohiju 7.680 megavata električne energije za 31. decembar i 1. januar, u pokušaju da pomogne prevazilaženje energetske krize.
„Posle dogovora koji smo imali sa čelnicima Kosovske energetske korporacije uspeli smo da obezbedimo 3.600 megavata za 31. decembar, a 4.080 megavat sati za 1. januar“, rekla je ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije Beljinda Baluku.
Energija će biti data bez finansijske nadoknade, a biće vraćena tokom leta, prenosi Kosovo onlajn pisanje medija u Prištini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala