- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kompletiran sastav Tužilačkog saveta Crne Gore, podržana inicijativa za smenu ministara

© Sputnik / Boban NovovićSkupština Crna Gora
Skupština Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
U Skupštini Crne Gore izabrano je pet novih članova Tužilačkog saveta. Istovremeno, usvojene su i interpelacije koje je predložila opozicija, za smenu troje ministara.
Za nove članove Tužilačkog saveta iz reda uglednih pravnika izabrani su advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović. Stevo Muk iz Instituta alternativa izabran je za člana TS iz NVO.
Niko nije bio protiv izbora navedenih kandidata, a DPS se nije izjašnjavao.
Izborom pet članova na sednici parlamenta, koje je predložio Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, kompletiran je sastav Tužilačkog saveta.
Ovim bi Tužilački savet trebalo da izađe iz višemesečne blokade, nakon što je izmenama Zakona o državnog tužilaštvu prestao mandat prethodnom Savetu, prenele su „Vijesti“.
Izmenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da Tužilački savet ima 11 članova — pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.
Podsetimo, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova Tužilačkog saveta, u kom su vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca — Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić — i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

Usvojene interpelacije za smenu ministara

Skupština Crne Gore usvojila je i interpelacije za smenu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, ministarke prosvete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, kao i ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića.
Kako podseća RTCG, opozicija, koja je zatražila da resorni ministri podnesu ostavke, optužila je Radulovića da je zloupotrebio službeni položaj i saopštio netačne konstatacije u instrukcijama crnogorskim ambasadorima kako da informišu države u kojima obavljaju te funkcije o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.
Prema navodima opozicije u interpelaciji, Vesna Bratić je obrazovni sistem Crne Gore prilagodila jednostranim i isključivo nacionalno-verskim osnovama i željama, koje su, kako su ocenili, u suprotnosti sa ustavnim određenjem građanske multietničke i sekularne države.
Opozicioni poslanici smatraju da je Stijović pokazao izuzetan nivo nesposobnosti i izostanak bilo kakve vizije za razvoj poljoprivrede.
Ministarstva, u mišljenima dostavljenim parlamentu, negirala su te optužbe, ocenjujući ih paušalnim i neosnovanim.
O odlukama u vezi interpelacija crnogorski parlament će, kako je saopšteno, obavestiti Vladu.
Podsetimo, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da neće potpisati interpelacije o smenama ministara ukoliko budu usvojene u crnogorskom parlamentu.
On je kazao da pokretač te inicijative partija koja je radila protiv interesa građana Crne Gore.
„Meni nije obavezujuće da njihove predloge prihvatim“, rekao je Krivokapić.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
REGION
Krivokapić: Neću potpisati interpelacije o smeni ministara
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala