- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora donela nove mere protiv korone

© Foto : Youtube/Vlada Crne Gore/PrintscreenMinistarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović saopštava nove mere protiv virusa korona
Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović saopštava nove mere protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Vlada Crne Gore donela je nove mere u borbi protiv virusa korona.
Radno vreme restorana, kafića, ugostiteljskih objekata i hotela 31. decembra ograničava se do jedan sat posle ponoći, uz kovid potvrde, a muzika uživo dozvoljena je samo od 20 do jedan sat, saopštila je crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.
Aktuelne mere, kako je saopšteno, važiće od 30. decembra do 12. januara 2022. godine, prenose crnogorski mediji.
Radno vreme svih ugostiteljskih objekata, tokom ostalih dana, uz kovid potvrdu, je ograničeno do 22 sata, uz zabranu muzike uživo i sa zvučnika.
Zabranjuje se i održavanje svadbi, rođendana, žurki i drugih privatnih proslava.
Zabranjuju se okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mestima (javne priredbe, politički skupovi, stručni, naučni i drugi skupovi) osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz kovid potvrdu.
Zabranjuju se sve posete u ustanovama za kolektivni smeštaj.
Zabranjuje se rad dečijih igraonica i teretana. Rad kladionica je dozvoljen uz kovid potvrdu.
U tržnim, poslovnim centrima čija je površina preko hiljadu kvadrata i koji u svom sastavu imaju više od tri poslovna subjekta, dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na 10 kvadratnih metara i to uz poštovanje osnovnih mera i uz obavezno posedovanje kovid potvrde.
U verskom objektu dozvoljeno je obavljanje verskog obreda uz prisustvo jedne osobe na 10 kvadrata, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta i poštovanje odstojanja, kao i uz obavezno posedovanje kovid potvrde.
Posete ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) dozvoljene su uz kovid potvrde.
Zabranjuje se prisustvo gledalaca tokom takmičenja u zatvorenim sportskim objektima.
U otvorenim sportskim objektima tokom održavanja sportskih takmičenja dozvoljeno je prisustvo gledalaca i to samo jedne četvrtine ukupnog broja sedišta, uz uslov da po dva sedišta između gledalaca budu slobodna, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta i posedovanje jednog od četiri dokaza iz kovid potvrde (vakcinisanje, negativni PCR test ne stariji od 72 sata, pozitivni PCR stariji od 10 dana i ne stariji od šest meseci, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati).
Predloženo je i da svi zaposleni u javnoj upravi, privrednim društvima i preduzetnicima rade od kuće, a građanima je preporučeno da predstojeće praznike provedu u krugu porodice.

Pooštreni uslovi za ulazak u Crnu Goru

Od 2. januara 2022. godine pooštravaju se uslovi za ulazak u Crnu Goru.
Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posedovanje jednog od dva dokaza iz kovid potvrde:
1. Da je osoba potpuno vakcinisana i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest meseci.
2. Dokaz da je osoba prebolela kovid-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa).
U oba slučaja, mora da poseduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom.
Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana posle negativnog PCR testa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala