- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken razgovarao sa ministrima Francuske, Nemačke i Britanije o koordinaciji oko Ukrajine i Rusije

© REUTERS / EVELYN HOCKSTEINAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Francuske (Žan-Ivom le Drijanom), Nemačke (Analenom Berbok) i Velike Britanije (Elizabet Tras) o koordinaciji pristupa situaciji oko Ukrajine i zajedničkom odgovoru u slučaju „dalje agresije“ Rusije, navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.
„Razgovarali su o značaju nastavka koordinacije za obuzdavanje svake dalje ruske agresije na Ukrajinu i potvrdili postojanje konsenzusa među saveznicima i partnerima da se obezbede velike posledice i ozbiljna šteta za Rusiju zbog takvih dejstava“, ističe Prajs.
U izjavi se napominje da su ministri razgovarali i o temi iranskog nuklearnog programa, odnosa Litvanije i Kine i situacije u Libiji.
Rusija negira planove za invaziju na Ukrajinu koji joj se pripisuju na Zapadu, ali naziva moguću integraciju susedne zemlje u NATO kao prelazak „crvenih linija“. Moskva je pozvala SAD i njihove saveznike da razgovaraju o dodatnim garancijama međusobne bezbednosti. Pregovori na ovu temu odvijaće se u prvoj polovini januara – u formatu rusko-američkog dijaloga o strateškoj stabilnosti i na platforamama Saveta Rusija-NATO i OEBS-a.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
RUSIJA
Putin o „crvenim linijama“: Saterali su nas do granice da nemamo više kuda!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala