- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U odnosima Istoka i Zapada nova geopolitička borba – na delu Hladni rat 2

© AP Photo / Ivan SekretarevZastave SAD i Rusije
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
U odnosima Zapada i Moskve na delu je Hladni rat 2 i nova geopolitička borba, ocenio je ruski diplomata Dmitrij Poljanski.
Podsetio je da su u vreme raspada SSSR svi bili očarani Zapadom, mislili su da su na Zapadu prijatelji, da će živeti u boljem svetu i da se niko više neće sećati Hladnog rata, podele na Istok i Zapad.

„Ali, ubrzo smo shvatili da namere naših kolega nisu tako nevine kako se isprva činilo. Videli smo da su mnogi Amerikanci, Evropljani eksploatisali našu zemlju, pokušavali da dalje dele Rusiju, da je unište, podržavaju separatizam, podstiču nesuglasice između Rusije i novih država koje su se pojavljivale. To nije tajna“, rekao je na brifingu za novinare zamenik ruskog ambasadora pri UN.

Podsetio je i na tadašnja obećanja NATO da se neće širiti na Istok.
Danas, prema njegovim rečima, Zapad ili govori da tako nešto nisu obećavali ili otvoreno kaže da su prevarili Moskvu što nikako ne doprinosi atmosferi poverenja između Istoka i Zapada.
„Prvih deset godina nezavisne Rusije je bilo veoma teško, puno problema i zaista smo bili na ivici kolapsa, ekonomska situacija je bila veoma teška. Ali, početkom 2000-tih postepeno smo se uzdizali, prvo na kolena, pa onda i na noge. I u trenutku kada smo obnovili nacionalni ponos, mogućnost da živimo kao nezavisna država , Zapad, SAD su počeli da nas doživljavaju kao pretnju. Sada imamo svojevrsni rimejk Hladnog rata“, rekao je Poljanski i dodao da je Rusija tima zbunjena jer uzroka za konfrontacije više nema, nema komunističke ideologije.
Ali, konfrontacije postoje, pokušaji da se Rusija predstavi kao neprijatelj takođe. To navodi na zaključak da pitanje nije bilo u ideologiji nego u geopolitičkoj borbi koja se, na žalost, vraća, zaključio je on.
Hladni rat - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Rusija na meti nove runde agresivnih akcija zemalja NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala