- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Bugarskoj kritikuju ministra odbrane: Izražava stav Rusije po pitanju NATO-a

© AP Photo / Petar PetrovZastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez
Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Događaji poslednjih nedelja izazivaju zabrinutost kod slobodnomislećih ljudi u Bugarskoj, izjavila je bivša ministarka spoljnih poslova te zemlje Nadežda Nejnski, komentarišući izjavu predsednika Rumena Radeva povodom pripadnosti Krima i stav ministra odbrane Stefana Janeva po pitanju raspoređivanja NATO snaga u Bugarskoj.
Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u novembru, Radev je rekao da je Krim trenutno ruska teritorija i da je takva politička realnost. Nakon kritike bugarskih političara, Evropske komisije i Stejt departmenta, Radev je dodao da se „dogodila aneksija, uz kršenje međunarodnog prava“, ali je pozvao da se prihvati realnost.
Nakon toga je ministar odbrane Bugarske Stefan Janev rekao da ne vidi potrebu za raspoređivanjem dodatnih snaga NATO-a u Bugarskoj zbog moguće eskalacije napetosti. Nakon kritika na svoj račun, Janev je objasnio da je to njegov lični stav. Premijer Bugarske Kiril Petkov je rekao da se zemlja, kao članica EU i NATO-a, po oba pitanja pridržava stava organizacija.
Komentarišući ove izjave, bivša ministarka Nejnski, govoreći za bugarsku televiziju „Nova“, izjavila je da u slučajnosti i omaške ne veruje, te da nedavna izjava Janeva odražava rusku tačku gledišta o mogućem raspoređivanju snaga NATO-a u zemljama koje su nekada bile deo socijalističkog bloka.
Nejnski ističe da u formulaciji „lojalna članica NATO-a“ ne vidi nikakvu „želju za služenjem“, a članstvo u NATO i u EU dobilo je ogromnu podršku kako političara, tako i samih Bugara.
„U tom smislu realizacija dogovora uključuje kako učešće u diskusijama, razgovor o mogućnostima. Ali kada se donosi odluka, tu odluku treba da poštuju sve članice NATO-a“, precizirala je bivša ministarka.
Ranije je šef Združenih snaga NATO u Evropi američki general Tod Volters predložio da se poveća kontingent Alijanse u Bugarskoj i Rumuniji.
Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Ministar odbrane Bugarske protiv raspoređivanja snaga NATO-a u zemlji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala