Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Turska prva u naoružavanju kosovskih snaga, ali samo koliko joj NATO dozvoli

© AP Photo / Lefteris PitarakisTurska vojska
Turska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar poručio je tokom posete Kosmetu da Turska i Priština imaju dobru saradnju ne samo diplomatsku već i vojnu. Turska je, kaže vojni analitičar Vlade Radulović, prvak u naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga.
Nije tajna da Turska već godina pomaže Kosovske bezbednosne snage tako da nema iznenađenja u ovim rečima turskog ministra, kaže za Sputnjik Radulović.

Turska prvak u naoružavanju tzv. kosovske vojske

„Suštinski Turska je jedan od strateških partnera Kosovskih bezbednosnih snaga gledano u tom segmentu pored Nemačke, Velike Britanije i Amerike. Turci su do sada u ovoj oblasti pokrivali dva segmenta, jedan u oblasti edukacije pripadnika KBS-a i drugi u koji se ticao različitih donacija,“ navodi Radulović.
KBS su u proteklih nekoliko godina od Ankare nabavljale uglavnom laka oklopna vozila , 14 vojnih vozila tipa BMC Vuran 4k4. Vozila pružaju zaštitu od mina i „balističkih pretnji“, imaju prednju i zadnju kameru, sistem automatskog gašenja požara, funkciju centralnog podešavanja pritiska guma, opciju automatskog daljinskog upravljanja, klima-uređaje i blindirana su.
„Međutim oni su pored klasičnih vežbi u Turskoj imali i neke vrste obuka za vazduhoplovne inženjere zbog sistema odražavanja helikoptera lakših modela. Tako da su i u tom segmentu počeli školovanje i nekoliko oficira KBS je u Turskoj gde se školuju za vojne pilote. Dakle, završili su na turskoj vojnoj akademiji obuku tako da je i taj deo sada pokriven,“ navodi on.

Saradnja na ovom polju će biti sve bliža

Kako kaže, Kosovo i Turska će nastaviti da blisko sarađuju na ovom polju a sve više se pominje saradnja sa firmom BMC i Kompanijom odbrambene industrije Turske „Roketsana“, koji su razvili prvi stoprocenti borbeni turski avion koji bi trebalo da bude predstavljen za godinu dana.
„KBS teži da ima samohodne bacače kalibra 12 milimetra a upravo BMC-ova vozila izrađuju takvu vrstu oružja. Ali to ne bi bila novost. Kada se sve to pogleda u ovom momentu se može reći da je Turska broj jedan kada je reč o pomoći koju pružaju KBS-u ,“ kaže naš sagovornik.
Radulović, međutim, smatra da nešto drugo od pomenutog naoružanja mnogo više zanima Kosovo.

Priština želi oružje PVO, NATO prepreka

„Ima jedan interesantan sistem koji Turska primenjuje i to će vrlo verovatno biti što je urađeno slično sa BiH da Turska odredi određena sredstva od pola miliona ili milion evra, da ne spekulišem, za donaciju kao pomoć bilo u tehnici ili opremi ili obrazovanju kadrova KBS-a, ali im ne daju direktno pare da to kupe, već taj novac ide direktno u turske firme koji za njih proizvedu namenjeno naoružanje i samo ga isporuče,“ objašnjava naš sagovornik.
Do sada je bilo reči ili o lakim oklopnim vozilima ali videćemo kako će biti u budućnosti mada, s obzirom da je unapređena saradnja sa firmom BMC može da se desi da, kako kaže Radulović, dobiju i neko teže naoružanje.
„Suštinski KBS će u stvari moći da nabavlja onoliko naoružanja koliko im NATO dozvoli. Kosovo u ovom trenutku nema baš veliku podršku za neko jače opremanje i to je i razlog što osim nekih jurišnih pušaka i snajpera plus nekoliko oklopnih vozila još nema teško naoružanje,“ napominje Radulović.
U ovom momentu već duže vreme Turska i Kosovo ozbiljno pregovaraju o kupovini lake prenosne i protivoklopne i PVO sisteme, ali to će im teško uspeti zbog NATO.

Osim vojne i politička podrška Ankare

„Dakle, oružje za borbu protiv helikoptera, bespilotnih letelica jer im je to potrebno zbog našeg opremanja,“ dodao je on.
Akar se sastao u Prištini sa tzv. kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i kosovskim kolegom.
Osim vojne saradnje turski ministar odbrane je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao i o konkretnim akcijama Kosova u vezi sa „gulenistima“ odnosno pokretu „Feto“ jer smatra da je to pitanje koje nije preteće samo za Tursku već i za samo Kosovo. Podsećanja radi, u martu 2018. godine, na zahtev turskih vlasti, kosovske vlasti su uhapsile i deportovale turske državljane u Tursku. Navodi se da je njihova deportacija izvršena kroz koordinisanu akciju obaveštajnih službi Turske i Kosova. Ankara sumnja da su članovi organizacije "Hizmet“ turskog verskog vođe Fetulaha Gulena kojeg turske vlasti pokušale državni udar u Turskoj 2016. godine.
Osim ovoga razgovarano je i podršci Kosova na političkom planu i zauzimanje Turske za nova priznanja Kosova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala