- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Svi će se zaraziti, ali...“ : Poznati naučnik predviđa rasplet pandemije

Pratite nas
Profesor Fransoa Balu, poznati genetičar i direktor UCL Instituta za genetiku u Londonu, oglasio se na društvenoj mreži Tviter i napisao da će se na kraju svako zaraziti virusom korona, i to u bliskoj budućnosti, i verovatno više od jednom u životu.
„Ovo nije lako preneti čak ni onima koji su prihvatili činjenicu da je život bez korone nemoguć. Možete obući zaštitno odelo, nositi N95 masku ili šta god, ali u ovoj fazi, jedino što ćete postići jeste da odložite vreme dok se ne zarazite i time neznatno produžite pandemiju“, napisao je Balu.
„Zaštita vakcinom od infekcije nije velika, ali je zaštita od teških simptoma, hospitalizacije i smrti i dalje odlična, uključujući i zaštitu protiv soja omikron. Takođe, nema moralne odgovornosti ako se razbolite od respiratornog virusa, u redu je, to je život, koji s vremena na vreme nije fer“, istakao je on.
„Nisam oduševljen što najavljujem da će SARS-CoV-2 postati endemski virus, a u idealnom svetu poželeo bih da možemo da izbegnemo još jedan respiratorni virus koji kruži u zajednici (već ih ima blizu 200, uključujući 4 HCoVs), ali svet jednostavno nije idealan”, objašnjava Balu.
Kako kaže, veruje da je vreme da se virus uskoro preda.
„Stopa vakcinacije na mnogim mestima je najviša moguća, osim toga, imamo i nekoliko lekova. Ipak, pretvaranje da sve držimo pod kontrolom, na neki način, skupo košta.“
„Da razjasnimo, iako verujem da bi mi, kao društvo, trebalo da pokušamo da se izvučemo iz pandemije prilično brzo, ne bih želeo da diktiram nečije ponašanje i u potpunosti poštujem to da će nekima biti potrebno malo više vremena da se ponovo osete spremnim da nastave „normalno“ da žive“, zaključio je on, preneo je Blic.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala