- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Strane zemlje žele ruski ešelonirani sistem PVO: Na pomolu i novi kupci S-400

© Sputnik / Maksim BlinovProtivavionski raketni sistem S-400 "Trijumf" na poligonu Ašuluk
Protivavionski raketni sistem S-400 Trijumf na poligonu Ašuluk - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Nekoliko stranih kupaca zainteresovano je za ruski ešelonirani sistem PVO koji predviđa isporuku grupacije protivvazduhoplovnih raketnih sistema različitog dometa, saopštila je Sputnjiku portparolka federalne službe za vojno-tehničku saradnju Valerija Rešetnjikova.

„Trenutno niz država pokazuje interesovanje za formiranje ešeloniranog sistema PVO. Rusija je spremna da isporuči takve sisteme, a prema ocenama svetskih stručnjaka, naš predlog je jedan od najkompleksnijih i najsveobuhvatnijih“, naglasila je Rešetnjikova.

Kako je dodala, realizacija takvih projekata nije ograničena samo na upotrebu visoko efikasnih sistema PVO, nego predviđa i drugo naoružanje, uključujući i avijaciju.
Rešetnjikova precizira da se ne radi samo o isporukama parova sistema S-400 – „Pancir“, jer je Rusija spremna da obezbedi širok spektar sistema PVO.
Ešelonirani sistem PVO predviđa mešovitu grupaciju protivavionskih raketnih sistema dugog, srednjeg i kratkog dometa pod zajedničkom upravom.

Rusija pregovara o novim isporukama protivavionskih raketnih sistema S-400 „Trijumf“ sa nekoliko zemalja, saopštila je Rešetnjikova.

Zbog nelojalne konkurencije od strane SAD koje vrše politički pritisak na kupce i prete sankcijama neke zemlje ne oglašavaju svoje interesovanje za te sisteme, saopštila je portparolka, ali čim budu sklopljeni novi ugovori, javnost će biti obaveštena.
Rusija takođe pregovara sa nekoliko stranih kupaca o isporukama protivavionskih raketnih sistema S-350 „Vitjaz“ i „Buk-M3“.
Podsetimo, ruske sisteme S-400 kupile su Kina, Turska i Indija. Isporuke Indiji počele su nedavno. Sistemi S-400 izazvali su krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država.
Samohodna haubica 2S35 Koalicija-SV  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Tajne ruske mere za borbu s Amerikom na tržištu oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala