- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta će EU uraditi ako Amerika postavi PRO u Poljskoj

© AP Photo / Michael SohnProtivraketni sistem "Patriot" u Nemačkoj
Protivraketni sistem Patriot u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Evropska unija bi, verovatno, ćutala kada bi se američka protivraketna odbrana pojavila u Poljskoj, saopštio je zvanični predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čiživ.

"Kada su Amerikanci rasporedili u Rumuniji sistem PRO koji može da ispaljuje rakete srednjeg dometa u pravcu Rusije, EU nije rekla ni reč. Pretpostavljam da ni reč neće reći ni kada se sličan sistem narednih meseci, a vrlo je moguće da se to može desiti, pojavi u Poljskoj", rekao je Čižov tokom onlajn konferencije u MIA "Rusija sevodnja".

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala