- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija dobija prve tri zvanične menjačnice za kriptovalutu

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaKriptovalute bitkoin, lajtkoin i etereum
Kriptovalute bitkoin, lajtkoin i etereum - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Pola godine pošto je stupio na snagu Zakon o digitalnoj imovini, u ovom trenutku je u proceduri obrada licenci neophodnih za rad kripto menjačnica. Prema očekivanjima nadležnih, u narednih nekoliko nedelja Srbija bi trebalo da dobije prve tri regularne kripto menjačnice.
Toliko je, naime, trenutno licenci u postupku obrade. Kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, pored toga, plaćena su još četiri zahteva za izdavanje licenci.
Kada je krajem juna donet zakon kojim je Srbija regulisala oblast kriptovaluta, njima je, prema procenama, trgovalo više od 10.000 ljudi.

Kraj za neregulisane kripto menjačnice

Direktor onlajn kripto menjačnice „ecd.rs“ Aleksandar Matanović napominje da je rad kripto menjačnica bio neregulisan do stupanja zakona na snagu i da je pribavljanje licence za njih zakonska obaveza.
„Mi već radimo kao kripto menjačnica i sada smo u procesu obrade zahteva za dozvolu zato što je zakon predvideo da oni koji su već radili mogu da nastave da rade do dobijanja dozvole. Zakon je omogućio da ne bi bilo prekida u radu da oni koji su već radili podnesu zahtev i da mogu da nastave da rade dok čekaju rešenje postupka o dobijanju licence“, ističe on za Sputnjik.
Prema rečima Matanovića pre donošenja zakona u Srbiji je radilo četiri-pet kripto menjačnica, od kojih je zahtev za dobijanje licence podnela samo „ecd.rs“.
CC0 / Piksabej / Uskoro tri prve licencirane onlajn kripto menjačnice u Srbiji
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Uskoro tri prve licencirane onlajn kripto menjačnice u Srbiji
Ostale su prestale da rade. On objašnjava i zašto:
„To govori o tome da taj proces nije baš tako jednostavan i jeftin. Države imaju vrlo različit pristup. Neke države su učinile da taj proces dobijanja licence bude izuzetno brz i jeftin, jer su time htele da privuku puno stranih firmi da se registruju baš kod njih i kod njih i dobiju licencu. Neke druge su učinile taj proces veoma zahtevnim, verovatno u želji da se ova industrija razvija na jedan kontrolisan način gde će samo onima koji ispunjavajau najviše standarde biti dizvoljeno da se bave ovim poslom “, kaže ovaj direktor onlajn kripto menjačnice.

Kako funkcionišu onlajn menjačnice

Objašnjavajući kako te menjačnice funkcionišu i šta ako neko hoće da kupi kriptovalutu, Matanović napominje da prvo mora da se prođe registracija na sajtu.
„Zatim ide provera identiteta korisnika. Tek kada se to završi onda može da bude podnesen zahtev za kupovinu, gde dobiju instrukcije za plaćanje, da izvrše uplatu preko računa. Kada se uplata evidentira oni dobiju kriptovalutu i to je to“.
Sličan postupak je i kada se prodaje kriptovaluta. Kada se podnese zahtev dobiju se instrukcije kako da pošalju kriptovalutu. Kada se evidentira da je poslata, isplata im stigne na račun i tu se završava proces, kaže naš sagovornik.
On napominje da kada se jednom prođe registracija i provera identiteta, onda se to više ne radi. Registracija se radi putem interneta, kao i kupovina i prodaja, a provera identiteta mora ići uživo. Tako je po zakonu, napominje Matanović.
Korisnici kriptovaluta su, prema statističkim podacima, uglavnom muškarci u dvadesetim i tridesetim godinama koji su solidno tehnički potkovani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala