- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na neformalnom samitu ZND: Osnivanje organizacije – opravdan korak

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPutin na neformalnom sastanku lidera država-članica ZND
Putin na neformalnom sastanku lidera država-članica ZND - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Stvaranje Zajednice nezavisnih država (ZND) je opravdani potez, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na neformalnom samitu organizacije.

„Integracija u mnogim pravcima je produbljena u različitim aspektima – i u sferi osiguravanja bezbednosti naših država i u sferi ekonomije“, primetio je Putin, ističući da je samo osnivanje organizacije bezuslovno bilo u potpunosti opravdano.

Predsednik je istakao da je tokom proteklih decenija došlo do mnogo kardinalnih promena, ali da veze stvorene još od sovjetskog doba pomažu članovima zajednice da prolaze kroz teške faze bolje od ostalih zemalja.
„Moram da kažem da veze sačuvane još od vremena Sovjetskog Saveza u celini igraju pozitivno ulogu – to su zajedničke komunikacije, zajednička preduzeća koje rade kao partneri“, dodao je.
© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaUčesnici neformalnog samita lidera država-učesnica Zajednice nezavisnih država (ZND)
Učesnici neformalnog samita lidera država-učesnica Zajednice nezavisnih država (ZND) - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Učesnici neformalnog samita lidera država-učesnica Zajednice nezavisnih država (ZND)
Putin je naglasio da je Rusija podržavala i da namerava da nastavi da podržava te odnose u budućnosti.
„Ali jedna od glavnih tema zbog koje smo se okupili u aktuelnom režimu zahteva dublju diskusiju, a to je naša zajednička borba protiv pandemije virusa korona“, napomenuo je ruski lider.
Njegovim rečima, ova godina je posebna za ZND.
„Ove godine je 30. godišnjica osnivanja organizacije, ona je bila nedavno, u decembru. Imao sam zadovoljstvo da svima vama čestitam 30. godišnjicu nezavisnosti – sada to činim sa zadovoljstvom uživo“, konstatovao je predsednik.
Tradicionalni neformalni sastanak lidera zemalja ZND odvija se u Sankt Peterburgu na Putinovu inicijativu. U njemu učestvuju jermenski premijer Nikol Pašinjan, predsednici Azerbejdžana, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Ilham Alijev, Aleksandar Lukašenko, Kasim Žomart Tokajev, Sadir Žaparov, Emomali Rahmon, Gurbanduli Berdimuhamedov, Šavkar Mirzijojev, kao i prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.
Podsetimo, sporazum o stvaranju Zajednice nezavisnih država potpisali su lideri Rusije, Ukrajine i Belorusije 8. decembra 1991. godine.
Putin dao ocenu: Vlada dosta dobro prošla tešku godinu - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2020
Putin: ZND jedan od ključnih pravaca ruske spoljne politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala