- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova strategija Ukrajine: Politika Rusije predstavlja pretnju

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijev, Ukrajina
Kijev, Ukrajina - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odobrio je svojim ukazom strategiju informacione bezbednosti u kojoj je informaciona politika Rusije definisana kao pretnja po zemlju.
„Informaciona politika Ruske Federacije predstavlja pretnju ne samo Ukrajini, već i drugim demokratskim državama. Specijalne informacione operacije Rusije usmerene su na ključne demokratske institucije, posebno na izborne, a specijalne službe države-agresora pokušavaju da intenziviraju unutrašnje protivrečnosti u Ukrajini i drugim demokratskim državama“, navodi se u dokumentu.
Strategija definiše restriktivne mere kao efikasan mehanizam za praćenje i odgovornost za dezinformacije i njihovo kršenje.
Strategija takođe određuje brzi razvoj društvenih mreža u svetlu niskog nivoa medijske pismenosti kao pretnje informacionoj bezbednosti zemlje.
Strategija predviđa povećanu odgovornost za širenje netačnih informacija; uvođenje efikasnih mehanizama za otkrivanje, fiksiranje, ograničavanje pristupa i/ili uklanjanje iz ukrajinskog segmenta interneta informacija čije je objavljivanje ograničeno ili zabranjeno zakonom.
Takođe, strategija je usmerena na sprečavanje širenja i demonstracije informacionih i audio-vizuelnih proizvoda, sprovođenje turneja koje „popularizuju ili propagiraju državu-agresora i njene organe vlasti, predstavnike vlasti i njihovo delovanje, stvaraju pozitivne slike o državi-agresoru, koje opravdavaju ili priznaju kao legitimnu okupaciju teritorije Ukrajine, koje sadrže pozive na rušenje ustavnog poretka i narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, propagandu rata, ekstremizma, separatizma, komunističkih i/ili nacional-socijalističkih (nacističkih) totalitarnih režima i njihovih simbola, nasilja, surovosti, izazivanja nacionalnog, verskog neprijateljstva i mržnje, vršenja terorističkih akata, zadiranja u prava i slobode čoveka i građanina“.
Dokument takođe predviđa mere za unapređenje medijske pismenosti i informisanja društva, zaštitu novinara i obezbeđivanje pristupa informacijama.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Američka oklopna vozila Strajker - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
SVET
Ukrajina traži od Amerike višak oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala