- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačkoj predviđaju nestanak struje bez „Severnog toka 2“

© AP Photo / Michael ProbstVečernee nebo nad Bundestagom, Berlin
Večernee nebo nad Bundestagom, Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
U slučaju blokiranja projekta „Severni tok 2“, Nemačka bi mogla da se suoči sa prekidima u snabdevanju električnom energijom zbog nedovoljnih isporuka gasa iz Rusije, piše nemački dnevnik „Handelsblat“.
Kako navodi autor članka Jurgen Flauger, Nemačkoj je potrebno više gasa, između ostalog i iz Rusije. U suprotnom, Nemačka neće uspeti da sprovede energetsku tranziciju koja podrazumeva odustajanje od nuklearne energije i proizvodnje električne energije iz uglja.
„Nemačka će uspeti da izbegne nestanke struje samo u slučaju masovne gradnje novih gasnih elektrana – one će raditi čak i kada ne duva vetar ili ne sija sunce“, smatra kolumnista.
Prema njegovom mišljenju, u slučaju blokiranja gasovoda „Severni tok 2“ Moskva će početi da traži tržišta u Aziji, što Nemačkoj nije u interesu.
„Berlin bi trebalo da učini sve što je moguće kako se sporovi oko 'Severnog toka 2' ne bi zaoštrili“, uveren je kolumnista.
Takođe podseća da je Rusija ispunjavala svoje obaveze prema kupcima gasa na Zapadu čak i tokom Hladnog rata dok je bila u sastavu Sovjetskog Saveza.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Analena Berbok, Olaf Šolc i Kristijan Lindner - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
RUSIJA
Novoj nemačkoj Vladi preti raskol zbog Rusije: Šta stoji iza nesuglasica Šolca i Berbokove?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala