- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka ministarka: „Severni tok 2“ je više od komercijalnog projekta

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Šefica diplomatije Nemačke Analena Berbok istakla je geostratešku ulogu gasovoda "Severni tok 2" - za nju on je više od privatnog ekonomskog projekta, kako ga je ranije okarakterisao kancelar Olaf Šolc.

"Poslednjih nekoliko godina, uzevši u obzir različita mišljenja (o projektu) u Evropi, razjasnilo se kakvu geostratešku ulogu igra Severni tok 2 ", rekla je Berbokova u intervjuu agenciji DPA.

Ona je dodala da bivša nemačka vlada, na čelu sa Angelom Merkel, takođe priznavala da ovaj projekat pokreće bezbednosna pitanja.
Novi nemački kancelar, socijaldemokrata Olaf Šolc uskoro nakon stupanja na dužnost izjavio je da proces sertifikacije "Severnog toka 2" ima administrativni karakter i da nemački regulator donosi odluke, ne osvrćući se na politiku, pošto se radi o komercijalnom projektu. Po ovom pitanju i Berbokova ima slično mišljenje.
"Proveru da li je projekat u skladu sa evropskim zakonom vrši Federalna mrežna agencija. Olaf Šolc i ja imamo slično mišljenje, samo koristimo različite reči za ovu situaciju", zaključila je ministarka.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
RUSIJA
Moskva: EU pretvara „Severni tok 2“ u monetu za potkusurivanje u borbi protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala