- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naučna fantastika: Može li Amerika ograničiti konvertovanje rublje

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje i američki dolari
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države neće moći da ograniče konvertovanje rublje kao ruske nacionalne valute, takve tvrdnje su iz domena fantastike, izjavio je za Sputnjik direktor Odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Biričevski.

„To su neke krajnje egzotične mere. Malo je verovatno da se tako nešto desilo u istoriji, a i teško je zamisliti na koji način to može da bude realizovano. Naravno, moguće je pokušati zabraniti pojedinačnim učesnicima na finansijskom tržištu da vrše određene operacije u nadležnosti SAD ili sa američkim kompanijama, što se generalno često dešava. Ali da se na neki način ograniči konvertovanje rublje kao ruske nacionalne valute – to je nešto iz kategorije fantazije“, konstatovao je diplomata.

Takođe je dodao da nema realnih izgleda za isključenje Rusije iz međunarodnog platnog sistema SVIFT.
„SVIFT je međunarodna privatna kompanija sa sedištem u Belgiji i potpuno je nejasno kako Amerikanci nameravaju da realizuju svoje pretnje. Mada, svi odlično znamo da SAD i dalje imaju velike poluge pritiska, tako da smo spremni za bilo kakva iznenađenja. Međutim, ponavljam – nema realnih izgleda za isključenje Rusije iz SVIFT-a“, smatra Biričevski.
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta.
U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada. Međutim, međunarodne političke institucije nemaju mogućnost donošenja takvih odluka.
Kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja banaka sa SVIFT-a, Rusija je stvorila svoj Sistem za prenos finansijskih poruka. Na ovaj sistem već je povezano stotine organizacija, uključujući oko 20 nerezidenta.
Ranije je „Blumberg“ javio da Sjedinjene Države i Evropska unija razmatraju uvođenje sankcija protiv najvećih ruskih banaka i Ruskog fonda za direktne investicije u slučaju „invazije“ Rusije na Ukrajinu. Kao jedna od opcija razmatra se blokada konvertovanja rubalja u dolare, evre ili britanske funte.
Novčanice od 100 dolara i jedna rublja - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SVET
Na pomolu nove američke sankcije protiv Rusije, na udaru ruska valuta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala