- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tankeri iz Amerike obaraju cenu gasa: 20 brodova na putu ka Evropi, još 14 kreće

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaTanker
Tanker - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Broj tankera koji prevoze prirodni gas i kreću se iz Sjedinjenih Američkih Država u Evropu porastao je za trećinu tokom vikenda, prenosi agencija Blumberg.

„U Evropu je krenulo 20 tankera sa američkim gasom. Dan uoči Božića (24. decembra) njihov broj je bio 15“, navodi se u saopštenju agencije.

Napominje se da postoji još 14 brodova koji navodno kreću ka Evropi „čekajući konačna naređenja“.
Blumberg navodi da cena gasa na evropskom tržištu pada već četvrti dan zaredom zbog očekivanja dolaska američkog tečnog prirodnog gasa. Juče se gas trgovao za 1.250 dolara za hiljadu kubnih metara. Ipak, treba reći da je ova cena i dalje deset puta veća, nego godinu dana ranije. Evropski klijenti "Gasproma" ne dostavljaju nove ponude za kupovinu gasa, zbog čega ni u utorak ruska kompanija neće isporučivati gorivo preko gasovoda "Jamal-Evropa".
Osetan rast cena gasa u Evropi počeo je u aprilu-maju, kada se prosečna spot cena kretala u rasponu od 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara. Istorijski maksimum na tržištu fjučersa od 2.190,4 dolara za hiljadu kubnih metara dostignut je 21. decembra. Tako uporno visokih cena u Evropi nije bilo u čitavoj istoriji funkcionisanja gasnih čvorišta – od 1996. godine.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji. Trenutno na raspoloženje učesnika na tržištu utiču i faktor vremenskih prilika i neizvesnost oko pokretanja gasovoda „Severni tok 2“.
Požar i eksplozije na ruskom tankeru  - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
RUSIJA
Amerika šalje flotu tankera sa gasom u Evropu – Bajdenov božićni poklon
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala