- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mandatar najavio formiranje nove vlade Severne Makedonije sredinom januara

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIMakedonske zastave
Makedonske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Na sednici Centralnog odbora Socijaldemokratskog saveza Severne Makedonije (SDSM) izabrano je novo rukovodstvo, a lider stranke Dimitar Kovačevski je najavio da će nova vlada biti formirana sredinom januara.
„U izboru novih potpredsednika rukovodio sam se činjenicom da tim ima iskusne ljude prepoznatljive po svom angažmanu u SDSM-u, ali i mlade ljude koji su u ovom periodu stekli ugled i iskustvo da obavljaju takve dužnosti“, izjavio je Kovačevski, mandatar buduće vlade Severne Makedonije.
On je najavio i da će nova vlada biti formirana najkasnije do 18. januara 2022. godine, i da će biti orijentisana na ekonomiju i zaštitu zdravlja.
„Prvi zadatak novog rukovodstva je da formiramo novu vladu i da se snažno posvetimo sprovođenju vladinih programa i politika“, poručio je Kovačevski.
Kako je dodao, pred novom vladom je upravljanje energetskom krizom, ekonomskom krizom izazvanom pandemijom, kao i nastavak procesa evropskih integracija i pregovori sa susednom Bugarskom, javila je agencija MIA.
„Verujem da sve ove izazove možemo da prevaziđemo sa stabilnom vladom sa mandatom do 2024. godine“, naveo je Kovačevski.
Prema njegovim rečima, snažan fokus biće stavljen na privredu, na efikasnu realizaciju programa i na kapitalna ulaganja, kao i na nastavak i povećanje finansijske podrške svim građanima i preduzećima.
Odgovarajući na pitanje novinara, Kovačevski je istakao da je skupštinska većina stabilna i da može samo da raste u narednom periodu.
„Imamo stabilnu većinu u skupštini, što se vidi kroz izglasavanje budžeta. Završili smo razgovore sa svim koalicionim partnerima. Vladin program je u fazi pripreme i mi ćemo predložiti vladu u zakonskom roku po preuzimanju dužnosti“, rekao je lider SDSM-a, preneo je Tanjug.
Zastava Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
REGION
SDSM izabrao Kovačevskog za novog mandatara vlade Severne Makedonije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala