- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kineski gigant mobilne telefonije počinje da pravi automobile /video/

Pratite nas
Kineski gigant mobilne telefonije „Huavej“ predstavio je svoj prvi automobil, hibridni SUV model „aito M5“. Automobil, koji će imati električni motor, ali i benzinski motor koji služi za povećanje autonomije, i koštaće u Kini između 34.000 i 44.000 evra.
Ju Čengdong, direktor „Huaveja“ za odnose sa potrošačima i pametne automobile, kazao je da je njihov automobil uporediv sa drugim sličnim vozilima kada su u pitanju performanse, ali i udobnost, poput sistema veštačke inteligencije.
Opremljen je „pametnom“ kabinom koja ima „Huavej“ operativnim sistemom „Harmoni“. Zahvaljujući tome, može da se poveže sa elektronskim uređajima ovog proizvođača.
Iz „Huaveja“ navode da je njihov model napredniji u odnosu na konkurenciju kada je u pitanju tehnologija, kao što je inteligenta asistencija vozaču, digitalni ekran koji može da se deli, 3d prepoznavanje lica, inteligentno ozvučenje, prepoznavanje umora vozača...
„Aito M5“ omogućava vlasniku da napravi nekoliko zapamćenih načina upotrebe, odnosno personalizacija, ako ga koristi više vozača.
„Dizajnirali smo naš SUV tako da zadovoljava standarde vozila od milion dolara kada je luksuz u pitanju, a kada su u pitanju vozne karakteristike, uporediv je sa vozilima koja koštaju od pola miliona do milion juana (70.000 do 140.000 evra). Unutrašnji prostor kabine uporediv je sa velikim SUV-ovima“, kaže Ju Čengdong.
Ovaj automobil ima asinhroni motor naizmenične struje, sinhroni motor sa stalnim magnetom, ali i četvorocilindrični benzinski motor. Ukupna snaga sistema kreće se od 422 do 489 konjskih snaga.
Ju Čengdong tvrdi da je ponašanje na putu uporedivo sa sportskim automobilima, poput „Meklarena“, dok je deklarisano ubrzanje od nula do 100 kilometara na sat samo 4,4 sekunde.
Baterije „aita M5“ mogu da uskladište 40 kilovat-sati struje, a ukupna autonomija vozila je čak 1.242 kilometra.
Iz „Huaveja“ su se pohvalili da je automobil opremljen ekranom od 15,9 inča visoke rezolucije, grejanim kožnim napa sedištima, audio sistemom od 1.200 vati, uz koji ide biblioteka koja sadrži na desetine miliona pesama...
Električni automobil - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
EKONOMIJA
Veliki planovi kineskog giganta u proizvodnji električnih automobila
Vuling nano ev, električni automobil iz Kine koji košta 3.100 dolara - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
EKONOMIJA
Električni automobil za 3.100 dolara: Dolazi iz Kine, sa jednim punjenjem pređe 305 kilometara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala