Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Čije gene nose Srbi: Novi rezultati kapitalnog istraživanja – ima i iznenađenja

© Sputnik / Radoje PantovićUčesnik Spasovdanske litije u narodnoj nošnji nosi ikonu
Učesnik Spasovdanske litije u narodnoj nošnji nosi ikonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Genetika Srba definitivno je u uskoj vezi sa drugim slovenskim narodima, dokazalo je veliko istraživanje njihove ukupne genetske strukture koje je Udruženje „Poreklo“ sprovelo na prostoru nekadašnje Stare Hercegovine. Rezultati kapitalnog istraživanja biće uskoro objavljeni u knjizi koja donosi i brojna iznenađenja vezana za poreklo srpskog naroda.
U poslednjih pet godina testiranana je genetika 1143 Srba iz Stare Hercegovine, prostora koji obuhvata današnju Hercegovinu, njene stare delove unutar Crne Gore, krajeve Srbije do doline Lima, ali i Imotske Krajine.
U knjizi "Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine" su i genetski kodovi preko hiljadu Srba sa prostora od Kninske krajine, Like, Banije, Korduna, Podrinja, Zapadne Srbije, sve do njima bliskih po genima u Rumuniji i Makedoniji.

Poreklo Srba iz Stare Hercegovine

Primarni teren, Stara Hercegovina, izuzetno je važna za razumevanje ukupne etnogeneze Srba, a uzorak više nego reprezentativan, kažu u "Poreklu". Sada je poznato i potvrđeno koja se haplogrupa većinski pojavljuje u ovom velikom uzorku, odnosno kod svih Srba.
"Najdominantnija haplogrupa je I2, u pojedinim delovima Hercegovine je preko 50 odsto, u proseku iznad 40. Ona je nesumnjivo trag dolaska Slavena na ove prostore. Te otkrivene grane svoje starije ogranke imaju upravo na prostoru slavenskih zemalja, od Poljske, Ukrajine, Rusije, Slovačke, Belorusije. Slavenski element u Hercegovini je značajan, pored I2 grupe, veze sa drugim Slovenima, te grane su u znatnom procentu prisutne i kod onih koji imaju haplogrupu R1A koja je najučestalija na zapadu Rusije, u Poljskoj beleži procenat iznad 40 odsto, kod Srba u Hecegovini je 12, 13 odsto", kaže Jovica Krtinić iz "Porekla".
© Foto : Sputnjiku ustupilo Udruženje "Poreklo"Stručnjaci Biološkog fakulteta i Muzeja Hercegovine iz Trebinja tokom rada na projektu "Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine"
Stručnjaci Biološkog fakulteta i Muzeja Hercegovine iz Trebinja tokom rada na projektu Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Stručnjaci Biološkog fakulteta i Muzeja Hercegovine iz Trebinja tokom rada na projektu "Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine"

Snažna slovenska komponenta

On dodaje da, kada se obe činjenice uzmu u obzir, natpolovičan broj Hercegovaca ima snažnu slavensku komponentu.
Ništa manje značajan nije predslovenski udeo, do 40 odsto je onih koji imaju genetičke veze sa populacijama koje su na tom prostoru hiljadama godina. Istraživanje otkriva da su specifikum Hercegovine i neke mlade grane koje su došle na taj prostor pre 800 godina, dva velika srpska plemena, Drobnjaci i Banjani.
Ovo kapitalno delo ne bavi se samo genetikom, pristup je multidisciplinaran, istraživani su i drugi segmenti koji dokazuju poreklo rodova. Knjiga donosi arehološko - istorijski pregled Stare Hercegovine sve do paleolita, čiji su tragovi na nalazištu Crvena stijena na granici sa današnjom Crnom Gorom. U tom delu istraživanja predstavljen je i jedan fenomen.

Slavili i katolici

"Ne samo da smo obradili slave svih testiranih, već smo predstavili obeležavanje krsne slave kod katolika, koje je bilo dosta učestalo sve do 20. veka kada je katolička crkva počela da zabranjuje porodicama da slave, mada se kod nekih to održalo i do danas".
Pojedina predanja istraživanjem nisu potvrđena, ali mnoga jesu, Krtinić kaže da se na gotovoj svakoj trećoj stranici knjige nalazi podatak iznenađenja, otkriće koje je moglo da se desi samo zahvaljujući genetičkoj geneologiji.
CC BY 3.0 / Teodora Mijanovic / Manastir Žitomislićiz 15. veka, posvećen Presvetoj Bogorodici,
Manastir Žitomislić, posvećen Presvetoj Bogorodici, zadužbina Miloradovića iz 15. veka - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Manastir Žitomislićiz 15. veka, posvećen Presvetoj Bogorodici,
Očekuje i kritike, jer u Srbiji postoji škola mišljenja da Srbi nemaju veze sa drugim slovenskim narodima, da su ovde od pamtiveka, a ako i imaju veze, drugi, pa da čak i Rusi potiču od Srba. Genetika kaže da je ova tvrdnja netačna.
"Srbi su stari narod, genetički su heterogeni, nisu se formirali od jednog pretka iz paleolita, u embrionu, u osnovi, upravo oko haplogrupe I2 krenulo je formiranje srpske nacije. Ona je ubedljivo najzastupljenija, svuda je gde Srbi žive u preko 30 odsto, od Kninske do Negotinske krajine, a u Hercegovini, u Ljubinju i preko 60, jer je to bio prostor prve srpske države. Uostalom, sam naziv Hercegovina potiče iz perioda Kosača koji su se nazvali vojvodama od Svetoga Save", objanjava Krtinić.

Moguće kritike iz Hrvatske

Moguće je očekivati i kritike iz susedne Hrvatske u kojoj postoji jaka struja koja insistira na tome da Srbi i Hrvati nemaju zajedničko poreklo.
"Hrvati u tom delu Hercegovine imaju u velikoj meri ukrštenu genetiku sa Srbima, što je prirodno. Uopšte, na tom celom štokavskom području dosta je prisutna I2 haplogrupa, a kako se pomeramo prema severu Hrvatske, tu je već nema", kaže Krtinić i dodaje da je genetika neumoljiva i da daje egzaktne podatke koji su proverljivi na globalnom nivou.
"Najveća baza genetičkih rezultata se nalazi u Rusiji, u Moskvi, postoji sajt koji sabira rezultate iz celog sveta, mi tu ne možemo ništa da izmislimo, kad ubacite rezultat Hercegovca iz našeg istraživanja u tu bazu, jasno vidite gde se on nalazi na genetskom stablu celog čovečanstva".
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaAnaliza DNK u laboratoriji
Student u laboratoriji Krimskog saveznog univerziteta  - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Analiza DNK u laboratoriji

Kapitalno delo

Autori su konsultovali preko 950 dodatnih izvora, studija i knjiga. Kapitalno delo na 1200 strana, "Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine" biće zvanično predstavljeno u februaru sledeće godine, a već sada ga je moguće znatno povoljnije kupiti u pretplati.
"To je jedini način da ova knjiga i bude štampana, jer je reč o izuzetno skupom poduhvatu, samo istraživanje je skupo, a knjiga je urađena u kvalitetu koji ova tema zaslužuje, obogaćena je i kartama", zaključuje Krtinić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala