Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabić: Sadašnja vlast se nije obavezala prema Rio Tintu, prethodna obavezala državu

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Sadašnja vlast se ni na jedan način nije obavezala prema projektu „Jadar“ Rio Tinta, ali prethodna vlast je obavezala državu, rekla je premijerka Ana Brnabić na pitanje novinara zašto ne može potpuno da se obustavi taj projekat.
Brnabićeva je objasnila da je prethodna vlast od 2004. davala dozvole Rio Tintu, koji je u skladu sa zakonom i odobrenjima vlade ulagao u taj projekat i da sada država ne možemo da ih otera iz Srbije.

Rio Tinto dobio dozvole od prethodne vlasti

Na pitanje kako se država nije obavezala kada je taj projekat predviđen Uredbom o prostornom planu, rekla je da ta uredba ne predstavlja nikakav problem i da ne znači ništa posebno, odnosno da ne znači da će taj projekat biti i realizovan.
Ta uredba predviđa jedan dokumenta - prostorni plan kako bi Rio Tinto znao za koji prostor da uradi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.
Brnabićeva je objasnila da je Rio Tinto došao u Srbiju 2004. godine i pitao vladu da li može da radi istraživanja i uloži novac u to i dobio odobrenje, pa 2006. pitao da li može da proširi teritoriju istraživanja, uloži još novca i tako sve do 2012. godine, kada je ta kompanija tražila dozvolu da radi i velike bušotine i dobila dozvolu.

Tužiće državu, uložili su veliki novac

Premijerka ističe da je „Rio Tinto do 2013. uložio između 150 i 200 miliona dolara i sadašnja vlast nije mogla da im kaže - hvala, ali ne možete dalje da radite i idite iz Srbije, pošto su radili sve u skladu sa zakonom i dobijali dozvole od vlade i ulagali novac“.
„Da li mislite da Rio Tinto ili bilo koji drugi investitor neće tužiti državu i tražiti da se taj novac vratio ili mislite da je potpuno normalno i moguće da neko uloži novac na osnovu dozvola koje je dala vlada i da mu se onda kaže - hvala vam mnogo i doviđenja, mi ne želimo da nastavimo i niko nikome ništa ne duguje“, zapitala je premijerka.
Kako je rekla, kada je država 2004. dala prvu dozvola za istraživanja mi smo se obavezali jer su ti ljudi uložili novac.
Kaže da bi to bilo isto kao kada bi došao neki investitor iz Nemačke i da traži dozvolu da pravi fabriku i uloži u opremu i, kada sve to uradi, da mu se kaže da sve to ostavi i ide iz zemlje pošto ne postoji obavezujući ugovor.
„I onda perete ruke i kažete - nisam ja kriv već ovaj koji je došao 10 godina kasnije. Pa što ga onda on nije zaustavio već je preuzeo obaveze“, zapitala je Brnabićeva.
Sadašnja vlast nijednu dozvolu nije sakrila, rekla je premijerka i istakla da je predsednik bio jasan kada je rekao da će sve zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu koju će raditi stručni ljudi, kao i da će zavisiti od toga kako građani budu reagovali na to.

Ozbiljna država ne može da otera investitora koji je dobio dozvolu po zakonu

Premijerka je rekla da jedna ozbiljna država ne može da otera investitora koji je za nešto dobio dozvolu po zakonu. Dodala je da je vlada jedino promenila u zakonu to da sada možemo da naplatimo za istraživačke radove, što ranije nismo mogli.
„Nismo dali dozvolu za rudnik, sve zavisi od studije", naglasila je ona.
Brnabićeva kaže da Rio Tinto slavi 18 godina od dolaska u Srbiju i da je ona poslednji put bila u Loznici 26. februara 2020. godine, kada je bila završena prethodna studija izvodljivosti i da je tada niko nije ništa pitao od medija oko Rio Tinta, pošto to „tada nije bila politička tema, kao što je sada kod pojedinih medija koji napadaju taj projekat“.
Takođe, rekla je da ona nije nadležna za komunikaciju sa Rio Tintom iako je imala brojne sastanke sa tom kompanijom, kao što i nijedan član vlade nije zadužen sa bilo kojim investitorom pojedinačno.
„Što se tiče toga da li je bilo šta potpisano na osnovu čega imamo obaveze prema Rio Tintu, takav dokument ne postoji“, naglasila je Brnabićeva.
U često spominjanom memorandumu u vezi sa tim projektom eksplicitno je navedeno da moraju da se poštuju zakoni Srbije i najviši standardi za zaštitu životne sredine, zaključila je Brnabićeva, preneo je Tanjug.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2020
„Rudnik litijuma je od strateškog značaja za Srbiju“: Premijerka sa predstavnicima „Rio Tinta“
Detalj iz spota Rio Tinta - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
EKONOMIJA
Rio Tinto odlučio da pauzira projekat „Jadar“ u Zapadnoj Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala