- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Veliki iskorak na tržištu nekretnina u Srbiji: Uvodi se „katastarski alarm“ – na šta sve upozorava

© Foto : PixabayKompjuter
Kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
„Katastarski alarm“ je najnovija aplikacija koju je Republički geodetski zavod (RGZ) kreirao sa ciljem da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.
Na taj način građani će biti obavešteni u realnom vremenu i ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava.
Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji e-Katastar na sajtu RGZ-a.
Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu – pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevarne radnje.
„Kreiranjem 'katastarskog alarma' Republički geodetski zavod je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje e-Pečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada“, navodi se u saopštenju RGZ-a.
© Foto : alarm.rgz.gov.rs/snimak sa ekranaKatastarski alarm - naslovna strana servisa
Katastarski alarm - naslovna strana servisa - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Katastarski alarm - naslovna strana servisa
Kako se ističe, relevantne međunarodne organizacije i pre uvođenja ovog sistema svrstale su Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, a sa ovim sistemom, koji je jedinstven u svetu, Srbija je utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti. Građanima i svim investitorima obezbedila je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar.
„Svojim digitalnim servisima RGZ je maksimalno pojačao odbrambene redove prema korupciji i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu – reket. Međutim, da bi se problem u potpunosti rešio, RGZ je intenzivirao već visoko razvijenu saradnju sa MUP-om. Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da koriste 'katastarski alarm' kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu“, naglašava se u saopštenju RGZ-a.
Katastar nepokretnosti je mesto u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Novim uslugama RGZ je stavio tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike.
Nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira, preneo je javni servis.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala