- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kolaps na aerodromima: Virus danas „prizemljio“ više od 5.000 aviona

© AFP 2023 / CARL DE SOUZAPutnici na aerodromu
Putnici na aerodromu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Širom sveta danas je otkazano skoro 2.000 letova, a odloženo ili pomereno gotovo 3.000, pokazuju podaci portala Flightaware.com.
Zbog širenja soja omikron virusa korona u SAD od Badnjeg dana se otkazuju letovi najvećih avio-prevoznika - kompanija „Junajted“, „Delta“ i „Džet Blu“.
Na Badnji dan je otkazano više od 700 letova, još 997 na dan Božića, a procenjuje se da je u svetu otkazano ukupno preko osam hiljada letova, prenose američki mediji.
„Otežani zimski vremenski uslovi u nekim delovima SAD i širenje omikrona utiču na red letenja kompanije „Delta“ tokom praznika“, navedeno je ranije u saopštenju tog američkog avio-prevoznika uz uveravanja da se čini sve kako bi se preusmerile i zamenile letelice i posade i kako bi putnici ipak stigli na svoje destinacije.
Poremećaji u redu letenja izazvani širenjem omikrona nastavljaju se i posle božićnog vikenda u svim delovima sveta.
U Japanu je otkazano više od 100 letova na domaćim linijama zbog velike snežne oluje u severnim i zapadnim delovima te zemlje, a prema podacima koje su objavile kompanije „ANA holdings“ i „Japan erlajnz“, ukupno 7.560 putnika je zbog toga bilo primorano da menja svoje planove.
U Kini se otkazuju letovi najvećih avio-prevoznika poput „Čajna isterna“ (368) i „Er Čajne“ (141), a najteže pogođeni aerodromi su u Pekingu i Šangaju, sa više od 300 otkazanih letova.
U Hongkongu je stupila na snagu zabrana u trajanju od dve nedelje za avione iz Južne Koreje nakon otkrivanja putnika pozitivnih na kovid 19.
Zabeleženi slučajevi kovida 19 naglo rastu u svim delovima sveta, uglavnom zbog širenja omikrona.
Novi soj čini skoro tri četvrtine novozaraženih u SAD, čak 90 odsto inficiranih u pojedinim oblastima kao što je Istočna obala. Prosečan broj obolelih od kovida 19 u SAD tokom protekle nedelje povećan je za 45 odsto, na čak 179.000 dnevno, a u Kini čitav grad Sijan sa oko 13 miliona stanovnika je zatvoren kako bi se sprečilo širenje zaraze, preneo je Tanjug.
Stručnjaci pozivaju na oprez uprkos tome što istraživanja sugerišu da omikron izaziva blaže simptome bolesti i manje hospitalizacija u odnosu na prethodne varijante korone.
Izlazak iz EU  –putnici na aerodromu u Parizu čekaju let - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
DRUŠTVO
Putovanja na klackalici- Da li omikron soj korona virusa pravi novi raspored letova?
Putnički avion - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
SVET
Poremećaj avio saobraćaja širom sveta, otkazano više od 4.500 letova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala