Srećan čovek se smeje samo kada „isključi“ mozak

© Foto : PromoLaki, Jugoslav Vlahović
Laki, Jugoslav Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Laki je lik iz stripa u četiri slike na kojem čovek, zabrinut zbog teške trenutne situacije, postaje nasmejan tek kada prestane da razmišlja, odnosno kada nema mozak, kaže za Sputnjik čuveni ilustrator i karikaturista Jugoslav Vlahović.
Ovaj lik je Vlahoviću doneo prvu nagradu na međunarodnom konkursu u Surgutu u Sibiru, a u međuvremenu je Laki (Srećni čovek) postao internacionalno popularan. Pored milionske publike, dobio je nastavak, i to u 44 stripa, koji će od danas biti predmet izložbe u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra i knjige „Laki - 44 stripa u četiri slike o Srećnom čoveku“ u izdanju Besne kobile.

Kad ne misliš ni na šta, onda si srećan

„Laki je nastao pre deset godina, a povod je bio međunarodni konkurs savremene umetnosti u Surgutu u Sibiru na temu ’srećan čovek’ i ja sam, od 1.500 pristiglih radova, dobio prvu nagradu. To je mali strip u četiri slike. Na prvoj je prikazan Laki kao zamišljen, ozbiljan čovek kojem se vidi mozak. Na drugoj slici, on je i dalje zamišljen, oslonjen na jednu ruku, ali mu je mozak manji. Na trećoj mu je mozak još manji. Na četvrtoj slici mozga uopšte nema, a čovek je nasmejan. Dakle, ideja je jasna – kada ne misliš ni na šta, onda si srećan“, kaže za Sputnjik nagrađivani autor.
© Foto : PromoLaki, Jugoslav Vlahović
Laki, Jugoslav Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Inspirisan tim crtežom, Vlahović je napravio pedesetak stripova u četiri slike, sa Lakijem kao glavnim junakom, od kojih je za ovu priliku izabrao njih četrdeset i četiri.
„Laki je i junak i antijunak stripa. On je melanholičan, indiferentan, sve vreme oslonjen na levu ruku. Međutim, u četvrtom kadru on je uvek nasmejan, jer se dogodi nešto što ga nasmeje i on postaje vedar. To je neobičnost ovoga stripa koji nema akcije, već je ta dinamika decentna, fina, skrivena, kao što je to običaj s mojim radovima“, navodi Vlahović.
On smatra da je ovaj strip refleksija vremena u kojem živimo.
„Od pandemije do načina života, Laki promišljanja kuda ide svet u političkom, ekonomskom, ekološkom smislu, i to ga brine. Na kraju priče, on se ipak nasmeje i to ga održava u životu, čak i kad je najteže“, ističe autor.

Smeh je najjeftiniji lek

„Osim stripova o Lakiju, u Srećnoj galeriji biće izloženi i novinski članci koji svedoče o blagotovornom svojstvu smeha, njegovom terapijskom dejstvu za pluća i srce. Tu se nalaze i intervjui poznatih lekara koji tvrde da kada se smejemo, arterije se šire, a kada smo u stresu, one se sužavaju. Zanimljivo je i to da je smeh najjeftiniji lek“, otkriva Vlahović.
© Foto : PromoLaki, Jugoslav Vlahović
Laki, Jugoslav Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
U predgovoru knjige „Laki - 44 stripa u četiri slike o Srećnom čoveku“ Radivoje Lale Bojičić, urednik humorističko-satiričnog časopisa „Jež“ piše:
„Ovih dana imao sam sreće da upoznam Lakija. S njim me je upoznao njegov otac, Jugoslav Vlahović. Posle prvog susreta s Lakijem, poneo sam utisak da Amerikanci više nisu sami. Laki me je uverio da i mi imamo svog Foresta Gampa. (...) Jer, iako je građanin sveta, Laki je naš zemljak. Tamo u Surgutu, Laki je dobio Gran pri u nadmetanju za srećnog čoveka. Kod nas, Laki ne traži nikakve grand parade. On je ovde uslikan i evo ga u Vlahovićevoj knjizi, i sada od Lakija svaka namrštena faca može da nauči kako da preko lica razvuče osmeh.“
CC BY 4.0 / Udruženje stripskih umetnika Srbije (krop) / Jugoslav Vlahović
Jugoslav Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Jugoslav Vlahović
Jugoslav Vlahović spada u red najistaknutijih srskih ilustratora i karikaturista. Njegovi radovi objavljivani su u domaćim, ali i uglednim svetskim časopisima kao što su „Njujork tajms“ i „Republika“. Autor je preko devedeset izložbi i petnaest knjiga karikatura i stripova.
Njegova poslednja izložba „Laki - 44 stripa u četiri slike o Srećnom čoveku“ biće otvorena do 10. januara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala