- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sabor Islamske zajednice u BiH: Država opredeljena za NATO I EU, pojedinci za konflikt

© Wikipedia / Julian Nitzsche Džamija u Sarajevu
Džamija u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvojio je Rezoluciju o neophodnosti očuvanja mira i državne suverenosti i celovitosti, optužujući pojedince i grupe iz BiH i država u okruženju da podstiču retoriku koja bi mogla, kako tvrde, ovo područje da pretvori u konfliktno, a međunarodnoj zajednici poručuju da je BiH opredeljena za NATO i EU.
Na redovnoj sednici održanoj u nedelju, Sabor je saopštio da sa zabrinutošću prati tendencije u „domaćoj i međunarodnoj politici koje nas, na krilima destruktivnih ideja šovinizma, ksenofobije, nacionalne i verske segregacije, suočavaju s pretnjom novih sukoba i podela, kao i poništenja svih tekovina mira i napretka koje je ova zemlja ostvarila u poslednji četvrt veka“.
Sabor smatra da, kako kažu, „neodgovorni pojedinci i grupe u zemlji i okruženju podstiču nepoverenje i nesnošljivost među narodima i građanima Bosne i Hercegovine, šire retoriku i vode politiku koja bi ovu zemlju mogla da pretvori u konfliktno područje, a njene stanovnike liše elementarnog prava da žive u slobodi, bez straha od novih sukoba i stradanja“.
„Sastavni deo te retorike su već viđeni napori na stigmatizaciji i dehumanizaciji bosanskohercegovačkih muslimana - Bošnjaka, kao naroda čiji se svetonazor nastoji da prikaže nespojivim s nasleđem i vrednostima savremene Evrope“, navodi se u saopštenju i konstatuje da:
„Takvo delovanje ima cilj da proizvede versku netrpeljivost prema muslimanima u evropskim diplomatskim središtima i u široj javnosti, kao podlogu za pribavljanje podrške politici razbijanja Bosne i Hercegovine, suverene i teritorijalno celovite države“.
Sabor je, navodi se, pozvao sve dobronamerne ljude u Bosni i Hercegovini, bez obzira na političke, nacionalne, verske i druge razlike, da učine maksimalan napor na očuvanju „naša dva zajednička dobra - mira i države, kao garancije života dostojnog čoveka naših građana i naroda“.
„Od odgovornih političkih ličnosti u zemlji, njenom susedstvu i u svetu očekujemo i tražimo da poštuju interese velike većine građana ove zemlje, kojima nije ni do kakvih novih sukoba i podela, ni do kakvih političkih zapleta i kriza koje nas vraćaju u prošlost, već isključivo do mirnog i dostojanstvenog života, kakvog žive građani u zemljama Evrope i naprednog sveta....“, navodi se.
BiH je, kažu, „opredeljena ka punopravnom članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, kao celovita i demokratska država, koja“, kako navode, „ima istorijske, političke, kulturne, ekonomske i sve druge pretpostavke za autentičnu i kreativnu ulogu u evropskoj porodici zemalja i naroda u 21. veku“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala