- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Zapad je sam isprovocirao krizu u Ukrajini

© AP Photo / Efrem LukatskyPripadnici ukrajinske vojske u blizini Slovjanska u Ukrajini
Pripadnici ukrajinske vojske u blizini Slovjanska u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Zapad je sam isprovocirao krizu u Ukrajini i NATO je događaje u toj zemlji iskoristio kao izgovor da obustavi saradnju sa Rusijom, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.
„Odlukom Saveta Alijanse od 1. aprila 2014. godine ponovo je prekinuta svaka saradnja sa Rusijom. Naši zapadni partneri su kao izgovor iskoristili događaje u Ukrajini koje je izazvao sam Zapad“, rekao je Fomin na brifingu za vojne atašee i predstavnike ambasada stranih država akreditovanih u Moskvi.
Prema njegovim rečima, „upravo su SAD i njihovi saveznici podržali krvavi državni prevrat u zemlji i priznali novu administraciju koja je došla na vlast nezakonitim putem uz podršku Zapada“.

Povećanje aktivnosti NATO-a na Arktiku

Istovremeno, Fomin se osvrnuo na aktivnost NATO-a u arktičkom regionu, napominjući da se ona povećava. S tim u vezi, zamenik ministra odbrane je precizirao da se strateške snage Alijanse sve više uključujuju u vežbe u neposrednoj blizini ruskih granica.
NATO ciljano osvaja Arktik u vojne svrhe, povećava obim obuke i borbenih aktivnosti u regionu uz učešće bombardera i pomorske komponente globalnog sistema protivraketne odbrane, uključujući i u neposrednoj blizini granica Ruske Federacije“, konstatovao je diplomata.
On je dodao da je Alijansa takođe odbila da prošle godine podrži rusku inicijativu koja predviđa smanjenje intenziteta vežbi i drugih aktivnosti Oružanih snaga Rusije i združenih Oružanih snaga NATO-a u kontakt-zonama tokom pandemije virusa korona.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin o Ukrajini: Stiče se utisak da se spremaju na treću vojnu operaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala