- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pravi eksperimentalni nuklearni reaktor kakav se gradi jednom u 50 godina

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo korporacije "Rosatom"
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
U toku je montaža korpusa najmoćnijeg na svetu višenamenskog eksperimentalnog nuklearnog reaktora koji radi pomoću brzih neutrona MBIR, saopštio je Sputnjiku generalni direktor mašinske fabrike „Atomenergomaša“ Andrej Nikipelov koja je deo državne korporacije „Rosatom“.

„Korpus reaktora se trenutno nalazi u završnoj fazi – u toku je kontrolna montaža. Proveravaju se geometrijski parametri svih elemenata projekta, kao i rad i efikasnost reaktora“, rekao je on.

Korpus je napravila fabrika „Atommaš“ iz Volgodonska u Rostovskoj oblasti. Najsloženiji momenat je bio rad sa elementima tankim kao list koji su napravljeni od nerđajućeg čelika, a koji su morali da budu veoma precizno napravljeni, rekao je Nikipelov.

„Jedan deo dimenzija je morao da se dobije nakon zavarivanja i bez mogućnosti da se ispravi mehanička obrada. ‘Atommaš’ je uspešno rešio zadatak“, dodao je on.

Reaktori kao što je MBIR se prave jednom u 50 godina, naveo je Nikipelov i podsetio da je ranije bio napravljen eksperimentalni reaktor na bazi brzih neutrona BOR-60 koji je pušten u rad u okviru Naučno-istraživačkog instituta atomskih reaktora (NIIAR) pre više od pedeset godina.
„Za to vreme je nastao veliki jaz između početne ideje, tehnologija i postojećeg proizvodnog lanca“, rekao je on.
MBIR toplotne snage od 150 megavata se proizvodi u institutu „Rosatoma“ NIIAR u Dimitrivgradu u Uljanovskoj oblasti. Puštanje u rad je planirano za drugu polovinu 2020-ih godina. Pretpostavlja se da će reaktor obezbediti nuklearnoj industriji modernu i tehnološki naprednu infrastrukturu za narednih 50 godina.
Jedinstvene tehničke karakteristike MBIR-a omogućavaju rešavanje velikog spektra istraživačkih zadataka, među kojima i onih koji se odnose na stvaranje novih konkurentnih i bezopasnih nuklearnih elektrana. Pritom će se nekoliko puta povećati mogućnosti za sprovođenje eksperimentalnih istraživanja.
Plan je da se na bazi MBIR-a osnuje međunarodni centar za istraživanje u okviru koga bi strani učesnici mogli da sprovode eksperimente. Prema očekivanjima, na ovaj način će Rusija potvrditi liderstvo u svetskoj nuklearnoj sferi do kraja ovog veka.
Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
EKONOMIJA
Bil Gejts umešao prste i u izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala