- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Plesala je Belorusija: Lukašenko organizovao novogodišnji bal u predsedničkoj palati /video/

© Telegram / Pul pervogoNovogodišnji bal u Palati nezavisnosti u Minsku
Novogodišnji bal u Palati nezavisnosti u Minsku  - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Poloneza i mazurka, valcer i kotiljon, kadril i poljska narodna igra krakovjak su plesovi koji su se smenjivali u Palati nezavisnosti beloruske prestonice stvarajući sofisticiranu prednovogodišnju atmosferu.
Više od tri stotine mladih iz Belorusije okupilo se na novogodišnjem balu. Ulaznica za bal su bili njihovi uspesi na fakultetima, u umetnosti, sportu ili društvenom životu, prenosi agencija „Belta“.
Među gostima su bili stipendisti predsedničkog fonda za socijalnu podršku nadarenih učenika i studenata, pobednici takmičenja, olimpijada, predstavnici volonterskih i studentskih pokreta, pobednici sportskih takmičenja i nosioci titula sa takmičenja za lepotu.
Omladini se obratio i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ne skrivajući emocije. On je naveo da ne zna šta da kaže posle ovako lepog prizora i da mu je teško da govori, iako je navikao da mnogo govori.
„Iza vas je Belorusija, država u kojoj su stvoreni pristojni uslovi za život, za lični i profesionalni razvoj. To je vaš štit i uvek ga morate nositi časno i dostojanstveno“, podvukao je beloruski lider.
Agencija je navela da je ove godine „kulturni kod“ novogodišnjeg bala bila balska kultura XVIII-XIX veka. Kao primer te tradicije u istoriji Belorusije su balovi u dvorcu grofa Zoriča u Šklovu i grofa Rumjanceva u Gomelju.
Devojke u raskošnim belim haljinama su pratili mladići u frakovima i vojnim uniformama. Sala se polako punila i ne izborivši se do kraja sa uzbuđenjem i emocijama zaplesali su svoj prvi balski ples - veličanstvenu polonezu.
Debitantkinje su lako mogle da se prepoznaju po belim haljinama, jer su tu boju mogle da nose samo mlade i neudate devojke. Ostale dame su bile u haljinama bež boje, boje breskve, krem ili zlatnim tonovima, dok su muškarci tradicionalno obukli frakove i smokinge.
Beloruski predsednik je podsetio da se već četvrti put pred Novu godinu održava bal u Palati nezavisnosti, koji „oživljava belorusku tradiciju i formira savremeni izgled suverene zemlje“.
On je poželeo predstavnicima nove generacije da ostave trag u istoriji svoje zemlje.
„Naša zemlja je kao i vi, još uvek mlada. Znači da je važno ne samo da se sačuva tradicija, već da se i nova gradi. Zemlja postoji tada kada ima tradiciju, to je lice svake zemlje“, rekao je beloruski lider i poželeo svim gostima da budu odvažni, hrabri i kreativni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala