- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Paralizovan čovek sa čipom u mozgu objavio prvi tvit samo pomoću misli

CC0 / Pixabay / geralt / Inteligencija
Inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Kompanija „Sinhron“ koja implantira neuronske kompjuterske interfejse u mozak Filipa O’Kif kaže da je pacijent sa bolešću nervnog sistema zbog koje je ostao paralizovan mogao da podeli objavu na društvenim mrežama samo razmišljajući o njoj.
Šezdesetdvogodišnji muškarac u Australiji sa dijagnozom amiotrofične lateralne skleroze – bolesti koja uzrokuje paralizu – sada je u stanju da komunicira svojim mislima sa drugima bez uključene mišićne aktivnosti. U četvrtak je objavio post na društvenim mrežama „koristeći samo direktnu misao“, objavila je kompanija koja mu je to omogućila, „Sinhron“, prenosi RT.

„Napravio sam ovaj tvit samo razmišljajući o njemu“, glasio je tvit, koji je Filip O’Kif postavio na nalog izvršnog direktora kompanije „Sinhron“ Tomasa Okslija.

„Prvi tvit sa direktnim razmišljanjem“ kreiran je bežično iz O'Kifovog mozga, navodi kompanija. Nakon progresivne paralize izazvane ALS-om, čoveku je prošle godine instaliran kompjuterski interfejs na mozgu pod nazivom „Stentrod“. Implantat, „dizajniran da omogući pacijentima da bežično kontrolišu digitalne uređaje kroz misao“, ubačen je preko jugularne vene kako bi se izbeglo bušenje lobanje.
„Sada samo razmišljam o tome gde na računaru želim da kliknem, i mogu da šaljem e-poštu, vršim transakcije, kupujem i šaljem poruke svetu preko Tvitera“, citirala je kompanija O’Kifove reči – ili razmišljanje. Prema njegovim rečima, „zadivljujući“ sistem zahteva vežbu, baš kao i učenje vožnje bicikla, „ali kada jednom krenete, postaje prirodno“.
Filip, uprkos iscrpljujućoj paralizi, sada može da se bavi nezavisnim aktivnostima i ponovo se poveže sa svetom, tvrdi „Sinhron“, dodajući da planira da dalje razvija svoj kompjuterski interfejs mozga u studiji na ljudima u SAD sledeće godine.
Majmun kome su ugrađeni čipovi u mozak igra video-igru putem misli - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SVET
Mask otkrio kada će početi sa ugradnjom mikročipova u ljude
Kreditne kartice - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Kraj jedne ere: Otisak prsta i čip umesto magnetne trake na platnim karticama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala