- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA angažovala 24 teologa da procene kako bi svet reagovao na otkriće vanzemaljskog života

© NASAPribližavanje dve crne rupe
Približavanje dve crne rupe - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
NASA je zatražila pomoć teologa da ispitaju kako bi svet reagovao ako bi se život pronašao na drugim planetama i kakav bi uticaj takvo otkriće imalo na duboko ukorenjena verovanja o božanstvu i stvaranju.
Američka svemirska agencija je do sada regrutovala oko 24 naučnika za učešće u programu u Centru za teološka istraživanja Univerziteta Prinston u Nju Džersiju. Centar – koji je 2014. godine dobio od Agencije NASA grant od 1,1 milion dolara – nastoji da izgradi „mostove razumevanja“ između akademika različitih disciplina, naučnika i kreatora politike o „globalnim pitanjima“.

Prema „Dejli mejlu“, program očigledno ima za cilj da odgovori na najveća pitanja kao što su „šta je život? Šta znači biti živ? Gde povlačimo granicu između čoveka i vanzemaljaca? Kakve su mogućnosti za inteligentni oblik života na drugim mestima?”

Prošle nedelje, direktor Univerziteta Vil Storar rekao je za „Tajms“ da je cilj programa koji organizje NASA „ozbiljna stipendija koja se objavljuje u knjigama i časopisima“ kako bi se pozabavila „dubokim čudom i misterijom i implikacijama pronalaženja mikrobnog života na drugoj planeti“, prenosi RT.
„Možda nećemo otkriti život još 100 godina. Ili ćemo to možda otkriti sledeće nedelje“, rekao je stručnjak Agencije NASA za list, koji je dodao da rastuće odeljenje „astrobiologije“ traži nove odgovore na stara pitanja već nekih 25 godina.
Među onima koji su učestvovali u programu je i Endru Dejvison, sveštenik i teolog sa Univerziteta Kembridž koji ima doktorat iz biohemije. Dejvison, koji je bio deo programa 2016-2017, primetio je da su „religijske tradicije“ bile „važna karakteristika u tome kako će čovečanstvo raditi kroz svaku takvu potvrdu života na drugim mestima“.
Druge verske ličnosti, uključujući biskupa Bakingema Alana Vilsona, rabina Džonatana Romena iz sinagoge Mejdenhed i imama Karija Asima iz džamije u Meki u Lidsu, rekli su za „Tajms“ da hrišćansko, jevrejsko i islamsko učenje neće biti pogođeno otkrićem vanzemaljskog života.
U međuvremenu, Karl Pilčer, bivši šef NASA-inog instituta za astrobiologiju, rekao je da agencija „daje daje akcenat pitanjima koja su pre 20. veka uglavnom bila u domenu filozofije, teologije i religije“.
NASA, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Čudo koje može da otkrije život van Zemlje: NASA odložila lansiranje najmoćnijeg teleskopa
Mars, površina - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Značajno otkriće na Crvenoj planeti: Locirane oaze pune vode /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala