- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

London lansirao „argument“ kakav još nismo čuli: Rusija, Kina i Indija opasne jer imaju mnogo ljudi

CC BY-SA 2.0 / Flickr/Mobilus In Mobili / Predstavljanje Velike Britanije i Severne Irske na godišnjoj NATO paradi u Norfolku
Predstavljanje Velike Britanije i Severne Irske na godišnjoj NATO paradi u Norfolku - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Kada Britanci apostrofiraju Rusiju, Kinu i Indiju kao pretnju zbog broja ljudi, oni o tome razmišljaju dvojako – bukvalno, jer te tri zemlje imaju brojno stanovništvo, a misle i na kvalitet, jer među brojnim stanovništvom u ovim zemljama ima veoma mnogo izrazito inteligentnih i obrazovanih. Ipak, Zapad ne može da vrati točak istorije.
Ovako advokat i konsultant Branko Pavlović komentariše izjavu britanskog ministra unutrašnjih poslova Demiena Hindsa, prema kojoj Rusija, Kina i Indija predstavljaju najveće pretnje Velikoj Britaniji jer imaju „fizičku bazu ljudskih resursa“, a prisutne su u sajber prostoru.
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
RUSIJA
London opet uvrstio Rusiju u „neprijatelje“
Ove tri zemlje mogu da „vode informativne operacije i na mnogobrojne načine mogu učestvovati u njima. Mislim da je teško predstaviti kompletan spisak, jer postoji toliko potencijalnih načina“, rekao je Hinds.

Točak istorije je nemoguće vratiti

Za Pavlovića radi se o nabrajanju činjenica koje Zapadu ne idu u prilog, kao da postoji rešenje koje bi točak istorije vratilo unazad.
„Ta izjava je na tragu besmislene američke politike, pa i britanske, kako bi Zapad nekako trebalo da se vrati na pozicije od pre dvadesetpet-trideset godina, a to je nemoguće“, smatra Pavlović.
Brojnost stanovništva nekada nije predstavljao problem Britaniji da vlada polovinom sveta, a da broj njenih vojnika nikada ne prelazi 100 000 ljudi. Sada je, međutim, svaka od tri države koje je Hinds naveo pojedinačno vojno jača od Velike Britanije, navodi Pavlović. Nekada je britanska mornarica bila neprikosnovena i vladala je svetskim morima, što danas nije slučaj. Rusija, Kina i Indija nekada su bile tehnološki i ekonomski nerazvijene zemlje.
„Kada podelite Kinu na milijardu i 400 miliona ljudi, ona je i dalje srednje razvijena zemlja, ali kada pogledate da 70 odsto kineskog BDP-a pravi 300 miliona Kineza, onda vidite kolika koncentracija najsavremenije tehnologije tu postoji. Ista je stvar i u Indiji. Ako pogledamo Veliku Britaniju, ona sa elitnim delom, bilo Indije, bilo Kine, bilo Rusije ne može da se meri“, konstatuje Pavlović.

Britanija nemoćna pred Rusijom, Kinom i Indijom

Analiza Damiena Hindsa da Rusija, Kina i Indija, zbog svojih ljudskih potencijala predstavljaju pretnju Velikoj Britaniji je istinita. Ono što se glasno govori u Londonu, rezultat je onoga o čemu se misli u Vašingtonu. Međutim, Zapad neće imati snage da se obračuna sa ove tri velike zemlje, smatra geopolitičar Srđan Perišić
„Britanija pravilno uočava da su danas ključne ljudske resurse preuzele tri sile – Rusija, Kina i Indija i da ti ljudski resursi daju osnovu za razvoj ključnih naučnih disciplina u XXI veku, a to su informacione tehnologije“, kaže Perišić.
Na polju informacionih tehnologija Kina je već daleko napredovala, Indija je prati, dok Rusija usavršava moderno naoružanje uz pomoć informacionih tehnologija, dodaje on.
Britanija sama nema snage da se suprotstavi zemljama koje je imenovala kao pretnju, ali ona se ponaša kao produžena ruka SAD. Uopšte, pojačana geopolitička aktivnost Velike Britanije nakon što je istupila iz EU rezultat je zahteva koji dolaze iz Vašingtona, tvrdi Perišić. Za to, prema njegovim rečima, ostrvsko kraljevstvo preporučuje činjenica da je jedini iskreni američki saveznik u Evropi – i SAD i Velika Britanija u teoriji i praksi imaju istu geopolitiku – atlantizam.
Britanija je nekada vladala i Indijom koju danas ubraja među potencijalne opasnosti po svoju i zapadnu bezbednost.
Prvi razlog zbog koga je Indija imenovana kao potencijalni protivnik Perišić vidi u njenom geografskom položaju – sa tri strane okružena je velikim morima.
„Britanija, kao nekadašnja pomorska sila, uočava mogućnost Indije da se iskaže kao pomorska sila koja će možda imati ambicije da ljudske resurse usmere ka drugim delovima sveta, što već radi Kina u Africi, u Evropi i, zajedno sa Rusijom u Evroaziji“, objašnjava on.
Zapad se takođe pribojava i potencijalnog kinesko-indijskog savezništva, što, prema Perišićevim rečima, Rusija priželjkuje. Imajući u vidu tradicionalno geopolitičko sučeljavanje između Kine i Indije, njihovo partnerstvo ne izgleda moguće u skorom vremenskom periodu, ali samo stavljanje Indije na spisak potencijalnih opasnosti, govori da za Zapad takva mogućnost postoji.
Britanska geopolitika – sprečiti kopnene narode da postanu veliki
Tokom dva veka, Velika Britanija se vodila jednim geopolitičkim principom – ne dozvoliti kopnenim nacijama da izrastu u velike sile – zato je suzbijala ambicije Rusije da izađe na topla mora, kao i Kine i Nemačke. U srži ovog geopolitičkog principa, prema Perišićevim rečima, leži i ideološko određenje kopnenih naroda kao primitivnijih od onih koji su povezani sa pomorstvom. I Srbi se, prema toj geopolitičkoj koncepciji smatraju kopnenim narodom u centru Balkanskog poluostrva.
Od kada je napustila EU, Velika Britanija pokušava da povrati svoj politički uticaj i geopolitički značaj koji je nekada imala – o tome svedoče aktivnosti vezane za imenovanje specijalnog izaslanika britanske vlade za Zapadni Balkan, kao i povećano interesovanje za bivše kolonije u Africi i Aziji preko Komonvelta.
Međutim, stvari se menjaju i nekada „gordi Albion“ danas nema značenje koje je imao u prošlosti. Danas je, kako Perišić kaže, Britanija samo produžena ruka SAD i glasno govori ono što Vašington misli.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala