- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov najavio: Posle Nove godine počinje razgovor sa Amerikom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Prva runda razgovora Rusije i SAD o bezbednostnim garancijama održaće se odmah posle novogodišnjih praznika, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu jutjub kanalu "Solovjov lajv".
Rusija ne postavlja ultimatum povodom dužine razgovora, ali oni ne mogu trajati beskonačno, po čemu je Zapad poznat, naveo je ministar.
"SAD su, naravno, naš glavni pregovarač. Upravo sa SAD ćemo uglavnom i razgovarati nakon novogodišnjih praznika", rekao je Lavrov.
U pregovorima će učestvovati predstavnici Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane Rusije.
On je podsetio da je NATO predložio, odnosno generalni sekretar Jens Stoltenberga, da odmah zatim bude održana sednica Saveta Rusija-NATO.
Lavrov je izjavio da je Severnoatlantska alijansa geopolitički projekat koji ima za cilj kolonizaciju teritorije Varšavskog dogovora koji je nestao raspadom Sovjetskog Saveza.
"Međutim, to što su oni krenuli, kako je rekao Putin, na prag naše kuće, naravno, to ne može da nas ostavi ravnodušnim", podvukao je ministar.
Podsetimo, ruski predsednik je u novembru govorio o „crvenim linijama“ za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse. Takođe je naveo i da su sve češće pojave da u blizini ruskih granica lete strateški bombarderi opremljeni „veoma ozbiljnim oružjem“ što, kako je rekao, takođe prelazi određene granice.
Zastave Rusije i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
SVET
Stoltenberg predložio održavanje Saveta Rusija-NATO 12. januara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala