- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ radi punom parom: Rekordne isporuke gasa tokom ekstremno niskih temperatura

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLogo kompanije "Gasprom" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Logo kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Proizvodni kompleks „Gasproma“ od 22. decembra radi na maksimumu za period jesen-zima kako bi obezbedio pouzdane isporuke potrošačima u uslovima ekstremno niskih temperatura, saopštila je kompanija.
„Razlog za to su ekstremno niske temperature koje se beleže u proseku na dnevnom nivou – do 17 stepeni ispod nule u regionima rada Jedinstvenog sistema za snabdevanje gasom Rusije. To je za devet stepeni niže od klimatske norme za ovaj period. U noći između 25. i 26. decembra u Sankt Peterburgu je zabeležena najniža temperatura u poslednjih 19 godina – 23 stepena ispod nule“, saopštio je „Gasprom“ nakon operativnog sastanka o pitanjima režima rada Sistema.
Prema navodima kompanije, kako bi obezbedila pouzdano snabdevanje potrošača gasom ona je, između ostalog, dnevno povlačenje gasa iz ruskih skladišta dovela na maksimalan nivo u proteklih pet godina.

„Isporuke gasa ruskim potrošačima iz 'Gaspromovog' sistema za prenos gasa dostizale su 1,656 miliona kubnih metara na dan. Baš ovih dana, 23. decembra, zabeležen je istorijski rekord dnevnih isporuka gasa iz Rusije u Kinu. Isporuke gasa evropskim potrošačima obavljaju se u potpunosti u skladu sa aktuelnim ugovornim obavezama“, napomenula je kompanija.

Podsetimo, „Gasprom“ je krajem oktobra pre roka dostigao planirani nivo rezervi gasa u ruskim podzemnim skladištima od 72,638 milijardi kubnih metara, a plan je bio da se pumpanje gasa u potpunosti završi do 8. novembra.
Tokom jesenjeg i zimskog perioda 2020-2021. godine, velike količine gasa su povučene iz podzemnih skladišta, odnosno više od 60 milijardi kubnih metara.
Štand kompanije Gasprom na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
RUSIJA
„Gasprom“ poručio Evropi: Ne krivite nas za sopstvene greške
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala