- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta nam donose astronomske cene gasa i struje | Energija Sputnjika

CC0 / / Sputnjik Ekonomija
Sputnjik Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
O rekordnim cenama gasa i struje na berzama Jelica Putniković razgovara sa direktorom Ekonomskog instituta i urednikom MAT-a Ivanom Nikolićem.
Nakon što je 21. decembra na evropskim berzama gasa dostigla rekordni nivo od oko 2.200 dolara za hiljadu kubnih metara gasa cena ovog energenta jutros (27. decembar) je „pala“ na nešto više od 1.000 dolara.
Dok su cene „crnog zlata“ na naftnim berzama već godinama često „vest dana“, cene „plavog goriva“ na berzama počele su da zanimaju medije, pa i takozvanu širu javnost tek ovog leta kada je gas toliko poskupeo da je uzdrmao, ne samo tržište ovog energenta, već i doprineo poskupljenju električne energije i mnogih proizvoda.
Poskupljenje gasa utiče sve više na celokupnu ekonomiju, izaziva inflaciju... Posledice su nesagledive jer niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako će se cena dalje kretati – ne samo tokom grejne sezone već i ubuduće.
Poskupljenje gasa u prvi plan stavlja izvore i pravce snabdevanja ovim energentom, kao i sam sistem prodaje. Mada je letos i jesenas cena utečnjenog prirodnog gasa (LNG) bila mnogo viša u Aziji nego u Evropi, geopolitičke trzavice između Vašingtona, Brisela i Berlina sa Moskvom su dovele do toga da evropski kupci sada LNG gas plaćaju više od Azijata.
Dok ih neki Evropljani optužuju da su izazvali gasnu krizu, a nova nemačka vlast „trenira strogoću“ po pitanju davanja sertifikata za gasovod Severni tok 2, iz Rusije stižu tvrdnje da evropskim kupcima šalju i više gasa od narudžbina, i komentari da bi dugoročni ugovori bili mnogo bolji – gas bi bio jeftiniji. Lično je ruski predsednik Vladimir Putin optužio evropske zemlje da se na njihovim gasnim berzama ruski gas preprodaje po cenama koje su čak i sedam puta više od onih po kojima energent plaćaju Gaspromu.
I cene električne energije na berzama postižu rekordne iznose. Mnoge zemlje čak, najavljuju i ograničavanja potrošnje. Analitičari upozoravaju da su moguće nestašice i restrikcije.
Sve je jasnije da će aktuelna energetska kriza, zbog kojih mnoge zemlje pribegavaju zamrzavanju cena, ekonomske stručnjake ali i političare navesti da preispituju svoje opredeljenje za liberalizovano tržište struje i gasa i buduće ekonomske politike.
O tome šta nam je, u ekonomskom smislu, energetska kriza – poskupljenje gasa, kao i električne energije donela i kako će uticati na buduće ekonomske tokove u Srbiji, Evropi i celom svetu gledajte u današnjoj „Energiji Sputnjika“.
Šta nam donose astronomske cene gasa i struje | Energija Sputnjika
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala