- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Španac je otpisao Đokovića, ali – šta kažu činjenice?

© AP Photo / Andy Brownbill Novak Đoković tokom meča sa Sašom Zverevim, Australijan open 2021.
 Novak Đoković tokom meča sa Sašom Zverevim, Australijan open 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Srpski teniser Novak Đoković bi 2022. godine mogao da prvi put posle 17 godina propusti Australijan open, a to mu predviđa bivši španski teniser Emilio Sančes Vikario. Ukoliko na isti dođe, to će mu najverovatnije biti deveti put u karijeri da se na Ozi openu pojavio bez prethodne pripreme u vidu nekog turnira.
Ako ne računamo egzibicije, turnire nižeg nivoa i treninge, Đoković je Australijan open do sada igrao više puta bez da je pre toga nastupio na nekom turniru u Australiji, prema informacijama sajta „tenis abstrakt“.
Komentar bivšeg španskog tenisera je odjeknuo među navijačima, jer je on naveo da sumnja da će Novak igrati na Australijan openu 2022. godine.
„Moje pitanje je, koliko puta je igrao Australijan open bez meča pre toga? Nadam se da grešim i da će igrati“, poručio je Sančes Vikario i rekao slično što je i Andrej Rubljov nekoliko dana ranije.
Ipak, činjenice nisu saglasne sa stavom da Novak neće nastupiti na AO samo zato što pre toga neće igrati ni na jednom turniru, ukoliko se ispostavi načnom informacija da se neće pojaviti u Sidneju na ATP kupu.
Novak Đoković na travi tokom meča sa Kevinom Andersonom na Vimbldonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
SPORT
Velika opasnost pred Đokovićevim vratima
Prvi put je na Australijan openu zaigrao 2005. godine kada je u prvoj rundi poražen od Marata Safina, što mu je bio prvi turnir na ATP turu u godini.
I naredne godine je došao direktno u Melburn i takođe ispao u prvom kolu, da bi 2007. godine uspeo da dođe do osmine finala, gde ga je rutinski savladao Rodžer Federer.
Tom turniru prethodila je odlična priprema u vidu turnira u Adelejdu, koji je osvojio dve nedelje pred početak AO.
Prva od devet titula na Australijan openu došla je 2008. godine, kada je pobedio Žo-Vilfrida Congu u finalu. Te godine nije igrao ni na jednom od pripremnih turnira.
Godinu dana kasnije igrao je i u Brizbejnu i u Sidneju, gde nije zabeležio dobre rezultate, da bi na Australijan openu ispao u četvrtfinalu od Endija Rodika.
Taktiku je promenio 2010. godine kada je došao direktno na AO, ali ispao u četvrtfinalu. Bolji je bio Conga.
U naredne tri godine, odnosno 2011, 2012. i 2013, uspeo je da veže tri titule – svaki put bez pojavljivanja na nekom od turnira na ATP turu pre Ozi opena.
I 2014. se odlučio za istu pripremu, ali je tada u trileru poražen od Stena Vavrinke, da bi od 2015. započela serija u Dohi.
Posle Dohe je dve godine zaredom podizao trofej u Australiji, da bi 2018. došao bez jače pripreme i na kraju izgubio od Hjeona Čunga (vredi podsetiti da je to godina kada je imao velikih problema sa laktom).
Titulu je zatim osvojio i 2019. i 2020. i 2021. godine, prvo posle igranja u Dohi, a onda posle ATP kupa, na kojem je jednom bio pobednik sa Srbijom, a na jednom ne.
Dakle, Novak se za od 17 učešća na Australijan openu nekim turnirom spremao osam puta. Od tih osam puta kada je igrao neki turnir, osvojio je pet od devet titula.
Nije igrao turnir pred AO u devet navrata, a tada je osvojio četiri titule.
Ipak, ako se u obzir uzme statistika iz prethodnih 17 godina, jasno je da to što se, kako stvari stoje, neće pojaviti na ATP kupu i pripremnim turnirima, ne umanjuje Srbinove šanse da osvoji rekordnu 21. Grend slem titulu u karijeri, desetu u Melburnu.
Ipak, i dalje je veliko pitanje da li će se Đoković uopšte pojaviti u Australiji naredne godine.
Đokovićeve reči odjeknule svetom: Bombardovanje im nikada neću oprostiti
Ko je bivša Ruskinja na listi „posebnih zvanica“?
Federer stariji zabrinuo navijače svog sina: „Nemojte to da me pitate“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala