- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden potpisao vojni budžet bez sankcija „Severnom toku 2“

© AP Photo / Carolyn KasterPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je budžet za odbranu zemlje za 2022. godinu, koji predviđa sredstva za obuzdavanje Rusije, ali bez sankcija gasovodu „Severni tok 2“, saopštila je Bela kuća.
„Dokument je potpisan kao zakon“, saopštila je Bajdenova administracija.
Vojni budžet Sjedinjenih Američkih Država za sledeću godinu iznosi 768 milijardi dolara.
Ograničenja za ruski gasovod zahtevali su republikanci. Međutim, ona nisu pomenuta u konačnom nacrtu dokumenta. Usaglašena verzija takođe nije uključivala ni predlog o merama sankcija protiv 35 Rusa „bliskih” rukovodstvu zemlje, kao i protiv suverenog duga Rusije. Ipak, budžetom je planirano da se potroši četiri milijarde dolara za vojno obuzdavanje Moskve u Evropi.
Nacionalni Zakon o izdvajanju za odbranu za sledeću godinu predviđa izdvajanje 300 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, od čega najmanje 75 miliona dolara mora biti potrošeno na smrtonosna sredstva i srodne usluge. Iznos uključen u kompromisnu varijantu premašio je zahtev američke administracije za 50 miliona.
Za optimizaciju „prisustva, mogućnosti i operacija“ američkih snaga u Indopacifičkom regionu predviđeno je oko 7,1 milijarde dolara investicija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala