- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Hidroelektrana na Bistrici bi nas spasila, važnija je od TE „Kostolac“

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u novovaroškom selu Seništa razgovarao sa meštanima o problemima koji ih muče u tom kraju.
Budući da su voda i struja najveći problemi, Vučić je istakao da bi izgradnja novih kapaciteta hidroelektrane na Bistrici “energetski spasila Srbiju”, dok su građani rekli da su spremni da taj projekat podrže, iako bi on podrazumevao da se neki od njih i isele iz svojih domova.
“Do 2028. godine moramo da rešimo to pitanje, kako bismo uvek imali dovoljno struje za nas, a i da prodajemo regionu. Ja sam se spremao da ovde razgovaram o kravama i ovcama, a nisam očekivao da ćemo sada razgovarati o energetici”, rekao je Vučić.
Kako je rekao, Bistrica bi bila najbolja reverzibila za Srbiju, ali i upitao “ko će da razgovara sa narodom koji treba da se iseli”.
Međutim, kada su mu meštani rekli da su spremni da o tome razgovaraju, Vučić je rekao da je dobio “najlepši poklon”.
“Srećan sam što ste mi to rekli. Time rešavamo pola problema za Srbiju. Bistrica bi podigla kraj, to je ogromna investicija, ceo kraj bi procvetao”, rekao je Vučić.
On je konstatovao da je mnogo problema sa snabdevanjem strujom u tom kraju, Sjenici, Novoj Varoši kojoj je potrebna nova trafo stanica, povećana sa 100 na 220 kilovolta.
V.d. direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je realno da novi kapaciteti HE "Bistrica" budu u sistemu do 2028.godine, što je, kaže, velika stvar.
“Bez reverzibile u Bistrici ne možemo da preživimo, jer nam privreda i industrija sve više troše. Na Svetog Nikolu smo potrošili duplo manje struje nego radnog dana, što pokazuje da industrija sve više troši. Ne možemo da ubacujemo nove izvore energije bez reverzibile”, rekao je Vučić.
Kako je rekao, HE “Bistrica” je važniji objekat od TE “Kostolac”.
Vučić je dodao da već postoje završeni projekti za izgradnju, kao i projekti finansiranja, te da bi želeo da taj novi projekat u potpunosti pripada Srbiji, iako je vrednost investicije 600-700 miliona evra.

Vučić u Novoj Varoši: Pokušaćemo da dovedemo investitora

Vučić je u Novoj Varoši najavio je da će toj opštini biti rešen problem sa pijaćom vodom, da će se raditi na rešavanju problema sa strujom i da će država učiniti sve da dovede jednog investitora za 500 novih radnih mesta.
Vučić je, u obraćanju građanima, ukazao da se radi put od Zlatibora do Kokinog Broda, da će danas potpisati ugovor o izgradnji auto-puta od Požege, preko Duge Poljane, Boljara do granice Crne Gore.
Među okupljenima video je transparent na kojem je pisalo da 28 odsto vode u Novoj Varoši nije za piće, na šta je rekao “zbog tog transparenta sam došao”.
„Samo za vodu da biste svi imali čistu i pijaću država će uložiti pet miliona evra, i s tim krećemo odmah. Uradićemo i fekalne kanalizacije, što će koštati najmanje 10 miliona evra. Obnovićemo gimnaziju kao što su uradili i školu. Sve to će krenuti da se radi 2022.“, naglasio je on.
Kazao je da je važno da se reše problemi sa strujom, jer se u toj opštini turizam ne može razvijati bez toga, a ni privući investitor. Za rešavanje problema sa strujom neophodno je daljih šest miliona evra, dodao je on.
Vučić je ukazao da je, na osnovu podataka o broju đaka u poslednjih 30 godina, jasno vidljivo da je veliki broj građana napustio Novu Varoš.
„Oni su verovatno otišli što nije bilo dovoljno posla, što su plate ispod proseka. Dobro bi bilo da dovedemo nekog investitora. Moramo Novu Varoš da dižemo na različite načine“, poručio je Vučić.
Vučić je kazao da ima nekoliko mesta u 20-ak opština u Srbiji u kojoj nisu dovedeni značajni investitori.
Dovođenjem investitora povećao bi se i opštinski budžet, rekao je on, i ukazao da bi tako moglo više da se grade lokalni putevi, rešavaju drugi problemi građana.
“Prioritetan cilj je da dovedemo nekog dobrog investitora, a to ćemo moći kada krene gas koji dovlačimo iz Čajetine i rešimo pitanje struje. U drugoj polovini 2022. pokušaćemo da dovedemo nekog ulagača”, kazao je on.
Zamolio je predsednika opštine da razgovara više sa građanima.
Građani su ga pitali za ski stazu od 1.000 metara koja ne radi već pet godina, na šta je on odgovorio da će sa "Skijalištima Srbije" videti da se reši taj problem.
Kazao je da planira za godinu dana ponovo da poseti Novu Varoš i vidi šta je sve urađeno.
Među okupljenima bio je i transparent „Rio Tinto marš iz Srbije“, na šta se Vučić osvrnuo rečima da je ponosan što živi u zemlji u kojoj se, na dočeku predsednika, pojave i ljudi koji drugačije misle, i da želi i te ljude da čuje, vidi, jer je i njihov predsednik“, naglasio je on, preneo je Tanjug.
Solarni paneli i vetrenjače - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
EKONOMIJA
Energetska kriza otkrila šta stoji iza brige za čoveka
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
RUSIJA
Kremlj o razgovoru Vučić-Putin: U centru pažnje isporuke gasa u Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala