- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sprema li se revanš duela Bajdena i Trampa i ko ima više šansi

© Tanjug / AR/Patrick SemanskyDonald Tramp i Džo Bajden
Donald Tramp i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Mesec dana nakon Trampove čestitke Amerikancima povodom Dana zahvalnosti u kojoj je bivši predsednik SAD nagovestio kandidaturu na izborima 2024. godine, to je učinio i aktuelni lider Džozef Bajden rekavši da planira novu kandidaturu ukoliko mu zdravlje to dozvoli. Da li će naredni predsednički izbori u SAD biti revanš duela Bajdena i Trampa?
Bajdenova najava da bi se mogao naći u narednoj trci za šefa države nije iznenađenje za Milana Krstića sa Fakulteta političkih nauka, koji za Spunjik kaže da je sasvim uobičajeno da predsednik Sjedinjenih Američkih Država planira i naredni mandat.

Da li je u najavi revanš duela Bajdena i Trampa

„Ovde jeste malo izuzetno to što je predsednik Bajden pomenuo jedan uslov za kandidaturu, odnosno konstatovao da će to uraditi ako mu zdravstveno stanje to dozvoli. Ali, to i nije čudno imajući u vidu njegove godine i činjenicu da je on, kao 78-godišnjak, najstariji izabrani predsednik SAD u istoriji te zemlje. Sa druge strane, to može da signalizira i neku vrstu političke rezerve“, navodi Krstić.
Pozivanje na zdravstveno stanje, pojašnjava naš sagovornik, u perspektivi bi moglo da bude iskorišćeno kako iz pomenutih razloga - da Bajden oseća da nema dovoljno fizičkih predispozicija da vodi državu još četiri godine nakon izbora 2024., tako i iz nekih drugih razloga, odnosno ukoliko smatra da ne može da dobije podršku svoje partije za narednu predsedničku kandidaturu.
„Iako ova izjava možda politički nije očekivana, mislim da je odgovorno da ostavi takvu rezervu imajući u vidu njegove godine i činjenicu da je 2024. godina daleko, a još je dalje 2028. godina kada treba da se završi nečiji mandat“, ukazuje Krstić.

Ko bi pobedio u narednom „dvoboju“

Komentarišući Bajdenovu izjavu da bi mu kandidatura Donalda Trampa predstavljala dodatnu motivaciju da uđe u trku za novi predsednički mandat, Krstić kaže da se ne usuđuje da prognozira ishod takvog potencijalog duela jer bi, kako napominje, do narednih izbora moglo da se desi da neko od njih dvojice potpuno ispadne iz priče.
Ipak, sagovornik Sputnjika otkriva šta bi, po njegovom mišljenju, bio ishod revanša Bajden - Tramp ako bi do njega sada došlo:
„U ovom trenutku mi deluje da Tramp kao kandidat opozicione, Republikanske partije, ne bi bio u velikom zaostatku u odnosu na Bajdena jer je apsolutno uspeo da održi primat i podršku kod republikanaca. Dakle, bez obzira na to što je Tramp na prošlim izborima kao aktuelni predsednik imao možda i neke dodatne prednosti, koje inače uvek ima aktuelni predsednik kada se takmiči za reizbor, mislim da bi opet bili barabar, odnosno da bi bili „knap“ da se izbori održavaju u ovom trenutku.“

Da li demokrate opet hoće Bajdena za kandidata

Na pitanje da li bi još jedna kandidatura aktuelnog predsednika bila dobra za njega i Demokratsku partiju, Krstić je jasan.
„Verujem da kod velikog broja demokrata postoje određene dileme u vezi sa tim da li bi Bajden mogao biti kandidat i 2024. godine koje su vezane što za njegove zdravstvene mogućnosti da ispuni tu dužnost, to možda i za činjenicu da mu neke grupe demokrata zameraju određene stvari. Ali, to opet ne znači da on kao kandidat ne bi dobio podršku Demokratske partije. Naime, do početka preliminarnih izbora za predsedničke kandidate ostalo je nešto malo više od dve godine i do tada će se desiti još mnogo stvari, pa je u ovom trenutku teško prognozirati šta bi mogao biti izbor demokrata početkom 2024. godine kada krenu preliminarni izbori“, navodi naš sagovornik.
On podseća da aktuelni predsednik ni na početku prethodnih preliminarnih izbora u Demokratskoj partiji nije bio najuspešniji, pa je ipak posle „super utorka“ uspeo da preokrene taj trend i postane kandidat demokrata.
„U izbornoj godini puno toga može da se promeni od januara do marta, a kamoli od kraja 2021. do 2024. godine, tako da ćemo za neke konkretne prognoze ipak morati da sačekamo“, zaključuje Milan Krstić za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala